Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

120 éve vették át a Koronázási kardvágás című festményt az alkotótól

A Delegációs terem reprezentatív dísze a Ferenc József koronázási kardvágását megörökítő falkép, melyet 1901. november 20-án vettek át hivatalosan Dudits Andor festőtől. Az alkotás 16 méter hosszúságával és 8 méter magasságával az Országház legnagyobb méretű falfestménye.

A kép azt a jelentet örökíti meg, amikor Ferenc József 1867. június 8-án, a koronázási szertartás során az ország összes vármegyéjéből összegyűjtött földből emelt dombra lovagol, és Szent István kardjával a négy égtáj felé suhint a haza megvédelmezését szimbolizálva.


 

Dudits Andor I. Ferenc József koronázási kardvágását ábrázoló falképe a Delegációs terem falán, 2016

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Közzétéve: 2021-11-20 10:15

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.