Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

110 éve lőttek rá Tisza István házelnökre az ülésteremben

1912. június 7-én lőttek rá Tisza István házelnökre az ülésteremben. A pulpituson örökre megmaradt a golyó ütötte lyuk.

1912 júniusáig több viharosnak mondható ülés is megzavarta az országgyűlés rendjét. Tisza István házelnök szükségesnek látta, hogy néhány képviselőt, köztük a Justh-párti Kovács Gyulát „alkalmatlan” viselkedése miatt kizárja az ülésteremből. Az Országház épülete és az ülésterem páholyai azonban továbbra is nyitva álltak az ülésről kivezetettek számára. Így fordulhatott elő, hogy június 7-én az elnöki előterjesztés közben, az újságírói karzatról leugorva, Kovács Gyula, revolverrel a kezében, három lövéssel, megpróbálta Tisza Istvánt örökre elhallgattatni. Az incidens után a házelnök sértetlenül, higgadtan folytatta beszédét.


Golyónyom az Országház képviselőházi üléstermének pulpitusán
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Markovics Ferenc felvétele

Az Országgyűlési Múzeum Új világ hajnalán – Tisza István című időszaki kiállítása, amely  2021. november 30-ig volt látogatható az Országház egyik belső udvarából kialakított teremben, a múzeum oldalán virtuális formában megtekinthető.

Közzétéve: 2022-06-07 10:30

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.