Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

10 éve teljesít szolgálatot az Országgyűlési Őrség

Az Országgyűlési Őrséget az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény hozta létre, működését 2013. január 1-jén kezdte meg. Elődje az 1912-től 1949-ig tevékenykedő Képviselőházi Őrség volt.

A testület összetett feladatrendszere magában foglalja az Országház, az Országgyűlés Hivatala és az Országgyűlési Őrség elhelyezésére szolgáló épületek védelmét, a személyek, csomagok, áruk, postai küldemények biztonsági ellenőrzését, az Országgyűlés elnökének teljes körű személyvédelmét, a tárgyalási rend fenntartását, tűzvédelmet, protokolláris és díszelgési feladatok ellátását.

A testületet az Országgyűlés elnöke irányítja az általa kinevezett parancsnok útján. Jelmondatuk: Servimus fideliter, honeste. (Szolgálunk hűséggel, becsülettel.)

Az Országgyűlési Őrség ünnepélyes eskütételének főpróbája, 2012. december 28.
Az Országgyűlési Őrség ünnepélyes eskütételének főpróbája, 2012. december 28.
Forrás: MTI/Beliczay László

Közzétéve: 2023-01-01 10:00

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.