Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

65 éve kapcsolták le ideiglenesen a kupola tetején lévő vörös csillag világítását

Az Országház kupolájára 1950. augusztus 20-án került a szocializmust szimbolizáló három méter átmérőjű, tíz mázsa súlyú vörös csillag. 1956. október 23-án este a kazánház két dolgozója kikapcsolta a vörös csillag világítását a téren tüntetők követelésére.

Az 1958-ban lezajlott vizsgálat szerint már aznap többen követelték a csillag eltávolítását, arra azonban ekkor nem került sor, csupán a megrongálására. A csillag a helyreállítást követően 1957 áprilisára került vissza a helyére. Kivilágítását végül 1989. október 13-án szüntették meg az elektronikus vezetékek elvágásával. Leszerelése 1990. január 31-én kezdődhetett meg. Helyére az eredeti csúcsdísz másolata került.

A vörös csillag jelenleg Az Országház története című kiállításon tekinthető meg.


 

A helyreállított vörös csillag az Országház kupoláján, 1957. augusztus 14.

Forrás: MTI/ Fényes Tamás

Közzétéve: 2021-10-13 11:03

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.