Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

200 éve született Bittó István miniszterelnök, képviselőházi elnök

1822. május 3-án született Bittó István miniszterelnök, képviselőházi elnök.

Bittó István már 1848–49-ben tagja volt az első népképviseleti országgyűlésnek. 1861-től 1884-ig folyamatosan országgyűlési képviselő volt a Deák-párt színeiben, több évig a Ház alelnöki tisztét is betöltötte. 1871–72-ben a dualista Magyarország második igazságügy-minisztere, majd 1872-től a képviselőház elnöke volt. 1874-ben miniszterelnöki megbízást kapott, ő vezette az utolsó Deák-párti kormányt. 1984-től 15 évre visszavonult a politikától, 1899-től haláláig, 1903-ig a főrendiház tagja volt.


Bittó István házelnök portréja. Barabás Miklós olajfestménye, 1875; Magyar Nemzeti Múzeum
Forrás: Országgyűlési Múzeum

 

Közzétéve: 2022-05-03 11:38

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.