Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. december 12-én elhunyt Antall József miniszterelnök

1993. december 12-én, életének 62. évében elhunyt Antall József, a rendszerváltoztatás utáni első szabadon választott kormány miniszterelnöke.
 
Másnap az Országgyűlés plenáris ülésén Szabad György házelnök megemlékezett a miniszterelnökről, és javasolta a temetés napjának országos gyásznappá nyilvánítását.

A koporsót december 17-én az Országház kupolacsarnokában ravatalozták fel, ahol először az állami vezetők, a politikai élet képviselői, a diplomáciai képviseletek tagjai hajtottak fejet az elhunyt előtt, majd a részvétnyilvánításra egybegyűlt polgárok tömege rótta le kegyeletét. A gyászolók az elhunyt végakaratának megfelelően egy-egy szál virágot helyeztek el a ravatal mellett, távozáskor pedig egy emléklapot vehettek át, amelyen Antall József arcképe és egy tőle származó idézet állt: „Én szolgálok, és addig szolgálok, amíg a nemzetnek haszna van belőle. Teszem, amíg tudom.”

December 18-án a déli harangszóra a köztársasági ezred díszegyenruhás őrei az Országház előtti főlépcső tetején felépített timpanon alatti ravatalra emelték az elhunyt kormányfő koporsóját, amelyet a dolgozószobájából hozott nemzeti színű lobogó fedett.

Szabad György gyászbeszédét követően a világ magyarsága nevében Sütő András erdélyi író búcsúzott Antall Józseftől. Az egyházi gyászszertartás után a koporsót egy hat fekete ló vontatta ágyútalpra helyezték. A gyászmenet Chopin gyászindulójának hangjaira indult el a Kossuth térről a Kerepesi temetőbe. A menetet sok tízezer gyászoló követte. A kormányfő koporsóját végső nyughelye, Deák Ferenc mauzóleuma közelében ravatalozták fel, majd hantolták el.

Az MTI hírarchívum alapján

 Antall József miniszterelnök ravatala az Országház kupolacsarnokában, 1993. december 17.
Antall József miniszterelnök ravatala az Országház kupolacsarnokában, 1993. december 17.
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

Szabad György, az Országgyűlés elnöke beszél Antall József kormányfő ravatalánál az Országház előtti emelvényen, a Kossuth téren 1993. december 18-án
​​​​​​Szabad György, az Országgyűlés elnöke beszél Antall József kormányfő ravatalánál az Országház előtti emelvényen, a Kossuth téren 1993. december 18-án
Forrás: Országgyűlési Múzeum, Fotóarchívum

Közzétéve: 2023-12-12 08:30

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.