Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – Megbeszélés a választások technikai lebonyolításáról, 1990. március 7.

Németh Miklós, a Minisztertanács elnöke által vezetett, 1990. március 7-én tartott tanácskozáson részt vevő pártok arra az álláspontra helyezkedtek, hogy minden lehetséges biztosítékot be kell építeni a választási eredmények objektív megállapításához. Abban állapodtak meg, hogy a szavazatok összesítését az Állami Népességnyilvántartó Hivatal által kidolgozott rendszerrel, számítógépes feldolgozással végzik el.

A Minisztertanács elnöke és a közelgő parlamenti választásokon országos listát állító 12 párt szakértőinek a választások technikai lebonyolításáról folytatott megbeszélésének résztvevői az Országházban, 1990. március 7.

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. mars 5

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.