Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. november 10–11. Borisz Jelcin, az Orosz Föderáció elnöke Magyarországon

1992. november 10-én Borisz Jelcin, az Orosz Föderáció elnöke hivatalos látogatásra érkezett Magyarországra. Az orosz államfő november 11-én az Országházban találkozott Göncz Árpád köztársasági elnökkel, Antall József miniszterelnökkel, Szabad György házelnökkel, valamint a parlamenti frakciók vezetőivel, majd beszédet mondott a törvényhozás plénuma előtt.

Beszédében „a szovjet rendszer lemoshatatlan szégyenfoltjának” nevezte az 1956-os forradalom vérbefojtását, és fejet hajtott a felkelt magyar nép előtt.

Az Országház kupolacsarnokában Borisz Jelcin orosz elnök, Antall József miniszterelnök és a két kormány képviselői hét magyar–orosz megállapodást írtak alá, majd Borisz Jelcin átnyújtotta Göncz Árpád köztársasági elnöknek azokat az 1956-os dokumentumokat, amelyeket addig a KGB és az SZKP KB archívumában őriztek.

Az MTI hírarchívum alapján

Borisz Jelcin felszólal az Országgyűlés ülésén, 1992. november 11.
Borisz Jelcin felszólal az Országgyűlés ülésén, 1992. november 11.
Forrás: magántulajdon

Közzétéve: 2022-11-11 10:30

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.