Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. május 5-én átadták az első Szacsvay Imre-díjakat

1992. május 5-én adták át az Országházban az első Szacsvay Imre-díjakat. Az 1991-ben alapított kitüntetést a gyermekekért, az ifjúságért végzett tevékenységért adományozta 2001-ig évente az ifjúsági ügyekért felelős tárca nélküli miniszter május 2-a, az első szabadon választott Országgyűlés megalakulása alkalmából.

A díj névadója Szacsvay Imre egykori országgyűlési képviselő, a képviselőház jegyzője, az 1848–49-es szabadságharc mártírja.

Az állami kitüntetést ugyan rendeletileg megszüntettek, de az országgyűlés jegyzői kara által 2002-ben alapított Szacsvay Imre-díj más formában egy ideig még ápolta az első népképviseleti országgyűlés mártírjának emlékét.

Az MTI hírarchívum alapján

Szacsvay Imre pályáját mutatja be az Országház Könyvkiadó gondozásában megjelent Szacsvay Imre – Az 1848–1849. évi országgyűlés mártírjai című tanulmánykötet.

Szacsvay Imre portréja Forrás: MNM Történeti Fényképtár

Közzétéve: 2022-05-05 11:36

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.