Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. június 9-én hatályon kívül helyezték a Bős-Nagymarosi vízlépcső megvalósításáról és üzemeltetéséről kötött magyar–csehszlovák államközi szerződést

1992. június 9-én az Országgyűlés hatályon kívül helyezte a Bős-Nagymarosi vízlépcső megvalósításáról és üzemeltetéséről 1977-ben kötött magyar–csehszlovák államközi szerződést, valamint a szerződés módosításáról 1983-ban Prágában aláírt jegyzőkönyvet.

A Bős-Nagymarosi vízlépcső a Duna magyarországi és szlovákiai közös szakaszának komplex hasznosítására tervezett építmény volt. Az energiatermelő berendezéseket 1986 és 1990 között kellett volna üzembe helyezni. A tervek azonban eredeti formájukban végül sosem valósultak meg. A környezetvédők és civilek tiltakozásának hatására a magyar kormány 1989-ben leállította a magyar oldalon az építkezéseket, 1992 májusában pedig felbontotta a szerződést az csehszlovák féllel.

Az MTI hírarchívum alapján

Tüntetés a Bős-Nagymaros vízlépcsőrendszer megépítése ellen a Vörösmarty téren, 1988. május 27.
Tüntetés a Bős-Nagymaros vízlépcsőrendszer megépítése ellen a Vörösmarty téren, 1988. május 27.
Forrás: MTI/E. Várkonyi Péter

Közzétéve: 2022-06-09 09:00

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.