Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. június 30. Megkezdődött az Európa Tanács parlamenti közgyűlése az Országházban

1992. június 30-án Szabad György házelnök köszöntőjével megkezdődött az Országházban az Európa Tanács parlamenti közgyűlése 44. rendes ülésszakának nyári ülése.

Az elnök gesztusértékűnek nevezte, hogy az Európa Tanács éppen Magyarországon tartja Strasbourgon kívüli első plenáris ülését. Ezt annak elismeréseként értékelte, hogy hazánk visszatért a „parlamenti demokráciák európai családjába”, valamint annak, hogy a magyar delegátusok hasznos munkát végeztek a szervezetben.

Előző nap az Országgyűlés elnöke az Országházban fogadta Catherine Lalumiére-t, az Európa Tanács főtitkárát.

Az MTI hírarchívum alapján

Szabad György, az Országgyűlés elnöke felszólal a Budapesten ülésező Európa Tanács parlamenti közgyűlésén, 1992. június 30.
Szabad György, az Országgyűlés elnöke felszólal a Budapesten ülésező Európa Tanács parlamenti közgyűlésén, 1992. június 30.
Forrás: magántulajdon

Közzétéve: 2022-06-29 09:30

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.