Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1992. február 6-án aláírták a magyar–német alapszerződést

Antall József miniszterelnök, Helmut Kohl kancellár, Mádl Ferenc tárca nélküli miniszter és Hans Dietrich Genscher külügyminiszter 1992. február 6-án az Országház kupolacsarnokában aláírta a magyar–német alapszerződést. Ezt követően Antall József méltatta a dokumentumot, kiemelve, hogy az lezár egy korszakot és újat nyit a két ország kapcsolatában. A szerződés nemcsak kétoldalú, hanem európai dokumentum is, mivel az együttműködésnek európai kereteket ad. Antall József miniszterelnök az Országház Vadásztermében díszvacsorát adott Helmut Kohl német kancellár tiszteletére.

Az MTI hírarchívum alapján


 

A magyar–német alapszerződés aláírása, 1992. február 6. Forrás: MTI/Soós Lajos

Közzétéve: 2022-02-06 11:39

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.