Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. március 28. Ismerkedés a brit parlament tevékenységével

Szabad György, az Országgyűlés elnöke a Brit Alsóház elnökének meghívására látogatást tett Nagy-Britanniában. A brit parlament tevékenységével való ismerkedés mellett Szabad György megbeszélést folytatott Sir Bernard Weatherillel, az alsóház elnökével, tárgyalt a parlamenti pártok képviselőivel, találkozott Douglas Hogg külügyi államminiszterrel, és fogadta őt Margaret Thatcher volt kormányfő. Megállapodás született a két ország törvényhozása vezető hivatalnokainak további, rendszeres tapasztalatcseréjéről, illetve arról, hogy a brit parlament részt fog venni magyar parlamenti tisztségviselők képzésében.
Az MTI hírarchívum alapján

A londoni parlament épülete, 2006

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2021. mars 26

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.