Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. január 27. Teljes jogú tagként az Európa Tanács ülésén

1991. január 27-én Szabad György, az Országgyűlés elnöke Anders Björknek, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése elnökének meghívására Strasbourgba utazott. A magyar parlament képviselői ekkor vettek részt először teljes jogú tagként az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének plenáris ülésén. Szabad György átadta az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének az Országgyűlés ajándékát, Medgyessy Ferenc szobrász egyik női figurát megörökítő alkotását, amelynek nagyalakú változata Budapest egyik közterét díszíti.

Az MTI hírarchívum alapján


 

Európa Tanács, Strasbourg, 2003

Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021. janvier 27

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.