Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. február 14–15-én magyar–lengyel–csehszlovák csúcstalálkozót tartottak

1991. február 14–15-én magyar–lengyel–csehszlovák csúcstalálkozóra került sor. Február 15-én a Magyar Köztársaság elnöke és miniszterelnöke, a Cseh és Szlovák Szövetségi Köztársaság, illetve Lengyelország állam-, illetve kormányfője aláírta Visegrádon a három állam közös ünnepélyes nyilatkozatát. A nyilatkozatban kifejtették, hogy a hármas együttműködés egyetlen más állam ellen sem irányul. Egyelőre nem tartották célszerűnek, hogy újabb tagokkal bővüljön a kapcsolatrendszer, és megállapodtak abban, hogy a jövőben évente tartanak csúcstalálkozót.

​​​Visegrádi csúcstalálkozó, 1991. február 15.

Forrás: MTI Fotóbank

Közzétéve: 2021. février 12

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.