Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1991. április 9-én jött létre az Országgyűlés Gyermek- és Ifjúsági Csoportja

Az Országgyűlés Gyermek- és Ifjúsági Csoportja 1991. április 9-én alakult meg az Országházban azzal a szándékkal, hogy a törvényhozásban érvényesítse a gyermekek és fiatalok érdekeit. Az alapítók az Országgyűlés április 19-ei ülésének szünetében sajtótájékoztatón ismertették a pártállásától függetlenül minden törvényhozót soraiba váró csoport céljait.

Az MTI hírarchívum alapján

​​​​​​Ülésezik az Országgyűlés, 1990. december 17.
Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2021. avril 9

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.