Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1990. február 27-én nyilvános ülést tartott az Országos Választási Bizottság

Az országos listát állító pártok képviselőivel bővült Országos Választási Bizottság 1990. február 27-én nyilvános ülést tartott az Országház Gobelin termében.

Ekkor mutatkozott be a sajtónak a bizottság megválasztott elnöke, dr. Németh János. Ezen a napon sorsolták ki az országos listákat is. A sorrend elsősorban az ún. töredékszavazatok miatt volt fontos, ugyanis annak kiszámításánál adott esetben a sorszám döntötte el, hogy melyik párt jut a kérdéses mandátumhoz.

A sorsoláson a listavezető a Magyar Demokrata Fórum lett. Második helyen a Magyar Néppárt, majd az MSZMP, a Független Kisgazda, Földmunkás- és Polgári Párt, a Fidesz, az SZDSZ, a Vállalkozók Pártja, az MSZP, az Agrárszövetség, a Hazafias Választási Koalíció, a Kereszténydemokrata Néppárt és végül az MSZDP állt.


A Népszabadság 1990. február 28-i számából.

Közzétéve: 2020. février 27

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.