Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1990-ben is megrendezték a gyermekkarácsonyt

Az 1954-től az Országházban megrendezésre kerülő gyermekkarácsonyt 1990-ben a Budapest Sportcsarnokban tartották meg, mert a Parlament kupolacsarnokát éppen tatarozták. A gyermekünnepségre a Magyar Köztársaság kormánya és a Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Alapítvány szervezésében 1990. december 25-én került sor.
Kiss Gyula tárca nélküli miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta: az ország pénzügyi nehézsége ellenére is kell hogy jusson pénz a karácsonyi gyermekünnepség megrendezésére.

Karácsonyfadíszek, 2018. december 25.
Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. décembre 23

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.