Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Olvasó!

Üdvözlöm Önt a Népjóléti bizottság honlapján, melyen részletesen tájékozódhat bizottságunk tagjairól és tevékenységéről, a bizottsági és albizottsági ülések időpontjáról és napirendjéről. Megtalálhatja továbbá a bizottsági ülésekről készült jegyzőkönyveket, valamint a megvitatásra kerülő törvényjavaslatokat és más előterjesztéseket.

A Népjóléti bizottság egyike az Országgyűlés által létrehozott állandó bizottságoknak. Bizottságunkhoz alapvetően négy ágazat, illetve szakpolitika az egészségügy és egészségbiztosítás, a szociális ellátórendszer, a családpolitika és a nyugdíjrendszer tartozik. Ugyancsak a Népjóléti bizottság feladatkörébe tartoznak a gyermek- és ifjúságvédelemmel, a bölcsődei ellátással, a fogyatékossággal élő és a megváltozott munkaképességű emberekkel kapcsolatos ügyek, valamint az idősügyi kérdések.

A parlamenti bizottságok maguk is nyújthatnak be törvényjavaslatot, de legjellemzőbb tevékenységeik közé mégis a működési körükbe tartozó törvényjavaslatok megvitatását, illetve a kormányzati munka ellenőrzését sorolhatjuk. Ez utóbbi feladatának bizottságunk alapvetően a feladatköre szerint hatáskörrel rendelkező miniszter kinevezés előtti és éves meghallgatásával, az egyes szakkérdésekre irányuló tájékoztatók rendszeres napirendre vételével, továbbá az Országgyűléshez benyújtott kormányzati beszámolók megtárgyalásával tehet eleget.

Szakmai képzettségem szerint szociológus vagyok, ezen belül is a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenségek alakulásának régebben kutatója és elemzője. Meggyőződésem és hitvallásom, hogy az egyenlőtlenségek kialakulásának történelmi és gazdasági okai egyaránt vannak, de tudatos szociálpolitikával ezek a társadalmi hátrányok oldhatók, csökkenthetők, áthidalhatók, és végső soron a vagyoni, származási, kulturális vagy más módon öröklődő vagy keletkező szociális hátrányok és igazságtalanságok felszámolhatók. Ennek érdekében bármikor és bárkinek állok rendelkezésére bizottsági elnökként. Akinek javaslata van, azt igyekszünk parlamenti műfajjá formálni, (törvénymódosítás, törvénykezdeményezés, országgyűlési határozati javaslat, költségvetési törvény módosítása) és a bizottság valamint az Országgyűlés elé tárni.

Bízom benne, hogy honlapunk segítséget nyújt Önnek bizottságunk munkájának megismeréséhez.

Korózs Lajos
a bizottság elnöke