Készült: 2018.04.27.08:47:29 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

185. ülésnap (2012.05.07.),  137-146. felszólalás
Felszólalás oka Kérdés/azonnali kérdés megtárgyalása
Felszólalás ideje 6:37


Felszólalások:   129-136   137-146   147-152      Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Novák Előd, a Jobbik képviselője, azonnali kérdést kíván feltenni a miniszterelnöknek: "Meddig rendelkezhet a közmédiumok több mint 70 milliárd forintja felett a III/III-as besúgó Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap vezérigazgatója?" címmel. Novák Előd képviselő urat illeti a szó.

NOVÁK ELŐD (Jobbik): Mélyen tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Miniszterelnök úr, közvetve ön nevezte ki a közmédiumok vagyonkezelésének élére Böröcz Istvánt... (Zaj, közbeszólások a kormánypártok soraiból: Nem lehet hallani. - Hol a mikrofon? - Nincs fönn a mikrofon. - A képviselő felcsípteti a mikrofont.) Elnézést kérek.

ELNÖK: Kérem, legyenek szívesek visszaállítani... (Felzúdulás, közbeszólások a kormánypártok soraiból: Miért? - Ő nem tette föl.) Tisztelt Képviselőtársaim! Nem tette föl a mikrofont a képviselő úr, úgy gondolom, hogy hallani akarják, amit elmond (Derültség, közbekiáltások a kormánypártok soraiból: Nem! Persze!), ezért kis türelmet, kis figyelmet kérek.

Megkérem újólag, hogy állítsák vissza, és képviselő úr kezdje el a felszólalást.

NOVÁK ELŐD (Jobbik): Miniszterelnök Úr! Közvetve ön nevezte ki a közmédiumok vagyonkezelésének élére Böröcz Istvánt, aki a politikai rendőrség Nádasdy fedőnevű ügynöke volt a kiszivárgott dokumentumok szerint.

(16.20)

Sajnos, ezzel ő nincs egyedül az állami vezetők közt. Nemrég például Ungváry Krisztián azt írta: "A Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettesének a fülkeforradalom után nevezték ki a III/III-as csoportfőnökség egyik tartótisztjét." A történész, mint megtudtam, az UD Zrt.-s Horváth Józsefre célzott. De említhetném az ön bizalmasát, a D-209-es ügynök egykori kollégáját, Martonyi Jánost, aki 1968. január 5-én adta első jelentését a BM III/II-es csoportfőnökségének Magasdi fedőnéven, helyettese, Németh Zsolt pedig az állambiztonsági múlt feltárásáról szóló vitanapon édesapját hozta föl áldozatként bemutatva, holott Németh Géza valójában szintén besúgó volt, az állambiztonság III/III-as társadalmi kapcsolata. (Zaj a kormánypárti oldalon.) Jellemző, hogy a Magyar Nemzet napilap a belügyi államtitkárt idézve megalapozatlannak nevezte a vádat, miközben a kuruc.info hírportálon megjelent (Derültség a kormánypárti oldalon.) bizonyító hivatalos dokumentumok megjelenését pedig egyszerűen elhallgatta, sőt, kérésemre sem pontosították történelemhamisításukat. De nagyobb baj az, amit Lázár János is beismert a Magyar Hírlap március 17-ei számában: "Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárában ma is dolgoznak a III-as főcsoportfőnökség volt munkatársai." Tehát egykori ügynökök, tartótisztek kezelik az iratokat. A levéltár főigazgató-helyettesévé pedig Kövér László nemrég az 1990-es SZDSZ-MDF-paktum egyik aláíróját nevezte ki, egy másik pedig itt sajnos az alkotmányügyi bizottság elnöke lehet.

2060-ig titkosították az ügynöklistákat, az állambiztonsági múltat hitelesen őrző mágnesszalagokat, amelyeket egy egyszerű kormánydöntéssel átadhatnának a levéltárnak a többi irat közé, hogy kutathatók legyenek. Nem kell ehhez Nemzeti Emlékezet Bizottsága, amelynek a létrehozása is fél év, aztán majd abban filozofálgatnak, hogy mit kellene tenni az ügynöklistákkal.

Miniszterelnök úr, a múlt feltárásával, az elszámoltatással meg kell várni a Jobbik kormányra kerülését (Derültség a kormánypárti oldalon.), vagy előbb is tesznek valamit? (Taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Először is engedje meg, tisztelt elnök úr, hogy azt mondjam, nem érzem feladatomnak, hogy az itt megnevezett személyek helyett bármifajta védekezést adjak elő.

A nekem intézett kérdésben egy olyan felvetés szerepel, amire választ kell adnom, ez az NMHH vezetőjének kérdése. Szeretném tisztázni, hogy az NMHH vezetőit nem a kormány nevezi ki. Ön tévedett. Következésképpen azt javaslom, hogy a Böröcz István úr személyére vonatkozó kérdést nekik tegyék fel.

Ami a helyzet általános tulajdonságát illeti: a mai magyar jogi helyzet szűkre szabja a kormány betekintési és cselekvési jogosítványait. Ha szélesebb jogot adnának, ha szélesebb lehetőséget kapnék, el is tudnék járni.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

ELNÖK: Viszonválaszra megadom a szót a képviselő úrnak egy percben.

NOVÁK ELŐD (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Miniszterelnök úr meghagyhatta volna a mellébeszélést a miniszterelnöki évértékelőjére, ott megszoktuk (Zaj a kormánypárti oldalon.), itt viszont azt várjuk, hogy érdemi intézkedéseket tegyen, hiszen - ahogy említettem - egy egyszerű kormánydöntéssel egy perc alatt át lehetne adni a 2060-ig titkosított mágnesszalagokat a levéltárak részére, hogy azok kutathatók legyenek. Önök nem ezt teszik.

Elképesztő, hogy a Fidesznek 24 évvel a megalakulása után még mindig nincs álláspontja ebben a kérdésben, mint ahogy ön legutóbb ebben a kérdésben belső vitákra hivatkozva napolta el a kérdést. Vagy attól fél, hogy nyilvánosságra kerülnek olyan további, ön által is eltitkolt állambiztonsági iratok, például amilyeneket a legolvasottabb jobboldali hírportálon olvashattunk önről, miszerint az ügynökök társadalmi rendszerükhöz hű fiatalként jellemezték önt. Apjáról pedig azt írták, hogy következetes kommunista, amely érezhető gyermekei tudati nevelésében is. Ettől a múltfeltárástól fél? (Zaj a kormánypárti oldalon.)

Miniszterelnök úr, azt kérem, hogy ne vacakoljanak tovább Nemzeti Emlékezet Bizottságával, és ne panaszkodjon arra, hogy nincs elég széles hatásköre, mert van, bármit meg tudnak tenni, de ne csak a saját hatalmuk bebetonozásával foglalkozzanak, hanem a múlt feltárásával is. (Szórványos taps a Jobbik soraiban.)

ELNÖK: Viszonválaszra megadom a szót Orbán Viktor miniszterelnök úrnak.

ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Tisztelt Elnök Úr! Először is azt szeretném mondani önnek, hogy szerintem helyes lenne megkövetelni a tisztelt Házban azt, amit egyébként az embertől otthon meg szoktak követelni: a képviselő bárkinek, ha az itt jelen nem lévő hozzátartozóiról vagy szüleiről beszél, adja meg a kötelező tiszteletet. Ez egész egyszerűen emberileg elfogadhatatlan! (Taps a kormánypártok soraiban.) Miután mi nem szorulunk védelemre, minden szülő nevében szeretném azt mondani, hogy az ilyen típusú viselkedést, vádaskodást és minősítést vissza kell utasítanunk.

Ami a konkrétumokat illeti, megismétlem: hogyha kapunk szélesebb cselekvési lehetőséget, szélesebben, mélyebben és hatékonyabban fogunk eljárni, mint ahogy ez ma történik.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

(A jegyzői székben dr. Szűcs Lajost Földesi Gyula váltja.)
Felszólalások:   129-136   137-146   147-152      Ülésnap adatai