Tisztelt Látogató!

Tisztelt Látogató!

Köszöntöm Önt a Mentelmi Bizottság, a Parlament egyetlen paritásos állandó bizottságának honlapján. A bizottság munkájában három ellenzéki és három kormánypárti parlamenti képviselő vesz részt.
A Mentelmi Bizottság munkájának közjogi kereteit az Alaptörvény 4. cikke, az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény és a határozati házszabály képviselői jogállást szabályozó rendelkezései továbbá az Alkotmánybíróság vonatkozó határozatai képezik.
A mentelmi jog nem a képviselő privilégiuma, hanem a demokrácia működését szolgáló, évszázados előzményekre visszanyúló erős parlamenti jog. A képviselői magatartás etikai normái, az átláthatóság és az összeférhetetlenség gyakran kerülnek a társadalmi figyelem középpontjába. A honlapunkon minél több adatot, bizottsági anyagot, szakmai elemzést kívánunk közzé tenni, ezzel is elősegítve a képviselői jogállás és a képviselői munka minél szélesebb körű megismertetését. Honlapunk célja továbbá az is, hogy elősegítse a politikusok vonatkozásában eluralkodott társadalmi előítéletek oldódását, melyek sokszor csak politikai frusztrációk okán keletkeztek. Fentiek mellett bizottságunk törekszik arra is, hogy a feladatkörünkbe tartozó kérdésekben nemzetközi kitekintést adjon.
Honlapunkon továbbá megismerheti a Mentelmi Bizottság feladat- és hatáskörét, működésének jogi hátterét, jelenlegi és korábbi tevékenységének összefoglalását, ügyforgalmi statisztikáját, a bizottság tagjainak névsorát, a nyílt ülések szó szerinti jegyzőkönyveit, továbbá értesülést szerezhet nemzetközi kapcsolatainkról.
Amennyiben bizottságunk munkájával kapcsolatban további kérdése merülne fel, úgy azt az alábbi e-mail címen tudja részünkre elküldeni: mob(kukac)parlament.hu.


Tisztelettel:

 

Dr. Hargitai János
elnök