Hack Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HACK PÉTER (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Újabb témában kérek ügyrendi javaslatot. A Házszabály 52. §-ának szövegét szeretném ismertetni. Ennek (1) bekezdése úgy szól, hogy "A napirendet vagy a tárgyalt napirendi pontot érintõen bármelyik képviselõ bármikor öt percre szót kérhet és ügyrendi javaslatot tehet".

Ebben a Házban gyakorlattá vált egyes képviselõcsoportoknál, hogy ügyrendi hozzászólásra jelentkeznek, de nem tesznek ügyrendi javaslatot. Ha van ügyrendi javaslat, akkor az Országgyûlésnek - a Házszabály 52. § (1) bekezdésének második mondata értelmében - az ügyrendi kérdésrõl, az ügyrendi javaslatról vita nélkül határoznia kell. Elnök úrnak nincs mérlegelési joga abban a kérdésben, hogy ügyrendi kérdésben határoz-e az Országgyûlés vagy nem határoz.

Tekintettel arra, hogy az elnök úr az imént a házszabályi kötelességének elmulasztott eleget tenni, javaslom, hogy az Országgyûlés házbizottsága üljön össze, és foglaljon állást ebben a kérdésben.

Az imént ügyrendi javaslat hangzott el, az a javaslat, hogy a Ház döntsön arról, hogy az exponált kérdés kerüljön az alkotmányügyi bizottság elé. Az exponált kérdés nem személyeket ért sérelemrõl szólt, hanem az Országgyûlés tekintélyérõl volt szó. (Dr. Kovács Kálmán: Milyen tekintélyérõl?) Az Országgyûlésnek ebben a kérdésben állást kell foglalnia, mert rendkívül nagy baj az, tisztelt elnök úr és tisztelt Ház, hogy ebben az Országgyûlésben a vélemény és a tényállítás állandóan összekeveredik. Ha valaki véleményt mond, azt mondja, hogy szerinte az ellenzék vagy a kormány ilyen meg olyan ügyben hibázott, az egy vélemény. Ezért a véleményért senki nem tartozik felelõsséggel. De azért, hogy valaki hamis állításokat, hazug állításokat mondjon el az Országgyûlésben, és ezért ne tartozzon felelõsséggel, ez nem demokrácia! Ez visszaélés a képviselõi mentelmi joggal! Ez visszaélés azzal, hogy itt megteheti azt, amit a termen kívül nem tehet meg, mert bíróság elõtt kell érte felelnie! (Taps a kormánypárti padsorokban.) Ha valaki azzal vádol bárkit ebben a teremben vagy a termen kívül, hogy bûncselekményt követett el, és ezzel elmegy a rendõrségre, de a vádja nem bizonyul igaznak - az elnök úr jobban tudja, mint én, hiszen ebben a témában szakértõ -, ez a büntetõ törvénykönyv értelmében hamis vádnak minõsül.

Miért lehet olyasmit megtenniük a képviselõknek ebben a Házban, amit Magyarországon egyetlen állampolgár nem tehet meg büntetlenül? Miért akarunk kiváltságokat szerezni a képviselõknek, és miért nyújt ehhez segítséget a Ház vezetése? (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólás: Úgy van!)

Elnök Úr! Nem a vélemények élessége miatt szóltak a Házban. A vélemények élessége belefér a parlamenti vitába. Hamis állítások elhangzása, másokat hamisan bûncselekménnyel vádolni - ezt nem lehet, tisztelt elnök úr, mert ez az Országgyûlés lejáratása! Ezért szeretne az Országgyûlés többsége. (Folyamatos zaj. - Közbekiáltások.) Tisztelt képviselõtársaim, ne üvöltsenek, mert az is az Országgyûlés lejáratása!

A Ház szeretne dönteni abban a kérdésben, hogy a Ház tekintélyét érintõ ezen súlyos ügyben az alkotmányügyi bizottság foglaljon állást. Azt kérem az elnök úrtól, hogyha ebben a kérdésben most nem akar szavazást elrendeltetni, mert fenntartja a korábbi álláspontját (Közbekiáltások.), akkor legyen házbizottsági ülés ebben az ügyben, és a házbizottság foglaljon állást ebben a kérdésben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage