Medgyessy Péter Tartalom Elõzõ Következõ

DR. MEDGYESSY PÉTER pénzügyminiszter: Köszönöm a szót, Elnök asszony! Tisztelt Ház! A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 1995. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot, amelyet az elõzõ évektõl eltérõen most sikerült egy idõben benyújtani a központi költségvetés zárszámadási törvényjavaslatával együtt, önök megvitatták.

Az expozé során elismertük, hogy az Állami Számvevõszék kritikától nem mentes jelentése alapján korrigálni szükséges a benyújtott törvényjavaslatot. A számvevõszéki bizottság módosítójavaslat-csomagja a szükséges korrekciókat úgy a bevételi, mint a kiadási oldalt érintõen tartalmazta, azokat elfogadtuk.

A társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak egyenlege ezért módosult. Ennek következtében az összevont egyenleg 40 milliárd 460 millió forint deficitrõl 40 milliárd 298 millió forint deficitre változott.

A társadalombiztosítás legkritikusabb területét jelentõ egészségügyi finanszírozás tekintetében a szükséglethez jobban alkalmazkodó és a finanszírozási forrásokat figyelembe vevõ rendszer kialakítását sürgõsen meg kell oldani.

Úgy gondoljuk, hogy az 1996. évi munkák az egészségügyi reform következetes végrehajtásához szükséges feltételeket elviekben tisztázták. A reform azonban hosszabb távú folyamat, amit pénzügyileg sokkal konszolidáltabb körülmények között sem lehet egy év alatt megvalósítani, de a célállapot eléréséhez szükséges intézkedéseket folyamatosan meg kell lépni.

Az 1995. évi központi költségvetés végrehajtásáról szóló T/2825. számon ugyancsak önök elõtt található törvényjavaslat szerint a központi költségvetés elengedi az alapok 1995. évi kincstári egységes számlán lévõ adósságát, ezáltal rendezi a hiányát.

Tisztelt Ház! A kormányt elmarasztaló, kritikai éllel megfogalmazott észrevételeket is kezelni fogjuk 1997. év folyamán. A vagyongazdálkodás szabályaira vonatkozó törvényjavaslat elõkészítésének munkálatait felgyorsítjuk, az ingyenes vagyonjuttatás keretében kapott és mûködési célra szolgáló vagyon vonatkozásában döntési helyzetbe hozzuk önöket, természetesen az alapok mûködése, a teljes beruházási igények áttekintése mellett.

Az elõbb elmondottak alapján kérem, hogy a tb pénzügyi alapjainak '95. évi zárszámadását szíveskedjenek elfogadni. Köszönöm szépen figyelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage