Dornbach Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DORNBACH ALAJOS (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Akik az elõzõ parlament munkájában is részt vettek, emlékezhetnek, hogy a Szabad Demokraták Szövetsége évek óta szorgalmazza a közbeszerzési törvény megalkotását, mivel a közélet tisztaságának, a visszaélések - vagy visszaélésgyanús ügyletek - minimálisra visszaszorításának egyik legfontosabb eszköze a közbeszerzések törvényi szabályozása.

Ez a törvény kizárja azt, hogy akár gyanús, akár elfogult, akár szakmailag téves döntések szülessenek, vagy legalább - ha nem is kizárja, de - minimálisra korlátozza a rossz döntések vagy visszaélésgyanús döntések lehetõségét a közpénzek felhasználásánál.

Szerte a civilizált világban differenciált törvények szabályozzák a közpénzek közbeszerzésekre történõ fordításának a módját. Ez a törvény korszerû, minden európai normának megfelel. Ugyanakkor - amellett, hogy biztosítja a közpénzek minél hatékonyabb és racionálisabb felhasználását, a takarékos felhasználást - a hazai termelõk érdekeit is megfelelõen elõnyben részesíti, a nemzetközi szerzõdések elõírásainak megfelelõen. Jól tudjuk, hogy az európai közösségek normarendszere hosszabb távon azt követeli meg, hogy az áruk, a tõke és a szellemi termékek szabad áramlása érvényesüljön - a munkaerõ szabad áramlásával együtt.

Mindaddig, amíg ennek teljes feltételrendszere nem érvényesül, helye van a nemzeti értékek vagy érdekek elõtérbe helyezésének. Mindezt ez a törvény úgy érvényesíti, hogy a külföldiek jelenlétét lehetõvé teszi, sõt ösztönzi, és a külföldi beszállítók a versenyhelyzet megteremtésében jelentõs szerepet játszanak - és ez a hazai termelõk és a hazai szállítók ösztönzésének fontos tényezõje lesz.

Megnyugvás számunkra, hogy végre, több évi mulasztás után ez a törvény megszületett. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage