Banner keskeny

Kulturális Örökség Napjai - Landing Page brief /1

A Kulturális Örökség Napjai keretein belül idén ősszel is megnyitja kapuit minden érdeklődő előtt városképünk és országimázsunk ma is meghatározó eleme, az 1885 és 1902 között épült Országház. Az Országgyűlés Hivatalának dolgozói szeretettel várnak minden látogatót a 2022. szeptember 17-18-án megrendezésre kerülő programokra. A Kulturális Örökség Napjain vezetett sétáink magyar nyelvűek.

Regisztráció lezárult

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy a 2022-es Kulturális Örökség Napjai országházi programjaira a regisztráció lezárult.

Programösszegző

Programok

 

Kupolatúra

 

A kupolatúra résztvevői belülről megtekinthetik az Országház kupoláját, és lépcsőn felmehetnek a lanternába is, ahol jó idő esetén gyönyörködhetnek a kilátásban. A másfél órás sétát az Országgyűlés Hivatala Építészeti Osztályának dolgozói vezetik. A kupolatúrán naponta négy alkalommal 8-8 előre regisztrált látogató vehet részt. A séta kb. 90 perces.

 

 

Könyvtárséták

 

Az érdeklődők szervezett séták keretében könyvtárosok vezetésével tekinthetik meg az Országgyűlési Könyvtárat, ahol múltidéző kiállítás és a különgyűjtemények bemutatása mellett a résztvevők megcsodálhatják a két emelet magas olvasótermet. A regisztrált vendégek látogatást tehetnek Ghyczy Ignác kiállítótérben valamint megcsodálhatják a világ legszebbjei között számontartott Országgyűlési Könyvtárat. A könyvtári séták 45 illetve 60 percesek.

 

 

 

Alagsori séta

 

Alagsori sétánkat épületgépész vagy építész vendégeinknek ajánljuk. Az alagsorba látogatók megtekinthetik a szellőzőfolyosókat, a fűtő- és hűtőberendezéseket, a jégaknákat, a keverőtereket is. A sétát az Országház szakértő munkatársai vezetik, mindkét nap két-két alkalommal. A séta előzetes regisztrációval látogatható. A program kb. 75 perces.

 

 

Kibővített Országház-séta

 

A Kulturális Örökség Napjainak 2022-es rendezvényén a látogatók különleges épületvezetés keretében megnézhetik az Országház kevésbé ismert termeit is. A sétákra előzetes regisztráció szükséges. A program kb. 75 perces.
 

 

 

Az eltűnt rézvitéz nyomában - Gyerekvezetés

 

Jól ismered az Országházat? Most egy mesejáték keretében bizonyíthatod tudásodat! A kalandos úton két társat is kapsz magad mellé: Kornélt, a kis rézvitézt és Ször-nyűt, az Országház egyik barátságos vízköpőjét. Segítségükkel megannyi játékos feladaton keresztül fedezheted fel az épület rejtett kincseit, és az izgalmas út végén rálelhetsz az időközben eltűnt rézvitézre is. A programot 4-10 éves korosztálynak ajánljuk. A program 120 perces

 

 

 

Aranybulla-színház

 

Lábodi Ádám és Egger Géza szórakoztató, fiataloknak szóló előadása egy rendhagyó történelemóra keretében meséli el II. András és az Aranybulla történetét. A két időutazó detektív, Jobku és Dzsevu a Szentföldre tett látogatása előtt azt a rejtélyt próbálja megoldani, hogy mi is történhetett az Aranybulla hét eredeti példányával. A program 60 perces.

 

 

Térséta

 

A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderül, hogy egy-egy időszakban mit is jelentett az Országház és annak tere a korabeli hatalmak és politikai szereplők számára, de fény derül arra is, hogy mire használták a Lipótvárosiak és a környezetében élők. A túrán emellett a Kossuth tér mára emblematikussá vált eseményeit és a tér egyes műemlékeinek történetét is megismerhetjük. A séta 60 perces.

 

Az Országház népművészeti kincsei

 

A népi kultúra újrafelfedezésének mozgalmai az Országház építésére is hatással voltak. A 19. század végére jellemző nemzetistílus-kérdés kapcsán magyaros elemek is megjelentek az egyes termek berendezésein, szobrain, bútorain, képein és ezek díszítésein. Népművészeti sétánk keretében végigjárunk számos helyet, mely érintett a népművészeti motívumok kérdésében, néprajzos kollégánk segítségével összehasonlíthatjuk ezeket korabeli tárgyakkal és mintaalbumokkal, valamint rácsodálkozhatunk, hogy mennyire áthatják az Országház díszítését a népművészeti motívumok. A séta 60 perces.

 

Az Aranybulla nyomában

 

A magyar törvényhozás és történelem jelentősebb eseményeit a jogfejlődés szemüvegén keresztül követjük nyomon Zsoldos Attila akadémikus segítségével. A vezetés A magyar törvényhozás ezer éve című tárlatnak és az Országháznak a témához kapcsolódó helyszínein zajlik. A séta 60 perces.

 

 

Tér-Zene a Kossuth téren


A Tér - Zene elnevezésű zenei rendezvényen különböző zenekarok adnak ingyenes koncertet Budapest történelmi helyszínén, a Kossuth téren. A Kulturális Örökség Napjain szombaton 16:00 órától várjuk az érdeklődőket. A részvételhez regisztráció nem szükséges.

  A koncerten Révész Richárd Latin Project ad 60 perces műsort.

Kulturális Örökség Napjai - Landing Page brief /2

Információ

Rendezvényeink ingyenesek, de a sétákon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A csoportok létszáma korlátozott, ezzel kívánjuk az igényes, egyénre szabott idegenvezetést biztosítani.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy hivatalos esemény vagy járványügyi védekezés miatt az Országház látogatását korlátozhatjuk, igény esetén egyes sétákat törölhetünk.

Mozgássérült látogatóink számára az épületben való közlekedéshez liftet tudunk biztosítani − ilyen igényüket, kérjük, előre jelezzék a +36 (1) 441-4049-es telefonszámon.

E-mail cím: kozonsegszolgalat@parlament.hu