HORVÁTH BÉLA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! 1990 nyarán Budapesten a VII. kerületben, a Wesselényi utcában emlékművet avattak, és a vörös gránitlapra ráírták a mondatot: "Aki egy lelket megment, olybá tekintendő, mintha egy egész világot mentett volna meg." Nos, 2000 februárjában - visszatekintve a mögöttünk lévő XX. századra, a magyar történelem utolsó száz évére - az előbbi idézetet a következőképpen alakíthatjuk át: "Aki egy áldozatról is megfeledkezik, olybá tekintendő, mintha az összes áldozatról megfeledkezne."

Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt története átíveli a XX. századot, s egyetlen olyan párt, amelyet mindkét emberiségellenes ideológia alapján a nácizmus és a kommunizmus is üldözött, betiltott. Sőt, egyetlen párt van ma a parlamentben, melynek tagja, Bajcsy-Zsilinszky Endre fegyverrel lépett fel a nácizmussal szemben, akit végül a nyilasok kivégeztek. Ezért a Független Kisgazdapártnak erkölcsi kötelessége és politikai joga, hogy valamennyi áldozatért szót emeljen, és a nemzeti megbékélés mellett kiálljon. (Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Nagy szellemek, ha találkoznak!)

Tisztelt Ház! Értesültünk, hogy a budapesti gettó felszabadításának 55. évfordulóján Pokorni Zoltán miniszter úr kezdeményezte, hogy a középiskolák minden év április 16-át jelöljék ki a holokauszt emlékezetéül szolgáló nappá. A miniszter úr többek között ezt mondta: "A megemlékezés célja, hogy életben tartsa az egyén erkölcsi felelősségét." Nyilatkozatával teljes mértékben egyetértünk, s magam is e szellemben állítottam emléktáblát 1993. április 18-án Budapesten, a holokauszt és a hősök napján, dr. Homonnay Tivadar, Budapest egykori főpolgármestere emlékére, ki a nácizmus és a nyilas uralom sötét időszakában menedéket nyújtott lengyel és magyar zsidó gyermekeknek. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy nyilvános felhívásom ellenére a mai napig még egy utcát sem nevezett el az SZDSZ-es városvezetés e keresztény politikusról, Homonnay főpolgármesterről Budapesten.

Tisztelt Képviselőtársaim! A miniszter úr jó szándékú kezdeményezése azonban a XX. századi történelem egyik, de nem egyetlen megrázó tragédiájával foglalkozik csupán. Visszatekintve a múlt századra, láthatjuk, hogy két emberiségellenes ideológia, a nácizmus és a kommunizmus szedte milliós áldozatait. A XX. század rendkívüli nagyságú politikusa, Klebelsberg Kunó kultuszminiszter nyolcvan éve így fogalmazott: "A magyar nemzet történelmének teljes és egyenletes kimunkálása céljából hatalmas erőfeszítésre lenne szükség." Úgy vélem, e szavak ma is aktuálisak. Ugyanakkor vallom, valljuk, valamennyi kisgazda nevében állíthatom, hogy nem lesz addig nemzeti megbékélés, amíg a gyász nem egyetemes. Ezért kezdeményeztük az oktatási miniszternél, hogy a középiskolákban minden évben emlékezzenek meg a kommunizmus áldozatairól is. (Közbeszólás a Független Kisgazdapárt soraiból: Így van!) Az emlékező nap dátumául javaslom április hónapot, konkrétan április 2-át, a boldoggá avatott Apor Vilmos püspök halálának napját, kinek vértanúságát az egész világ elismeri.

Kedves Képviselőtársaim! A hazai sajtóviszonyokra jellemző, hogy a szélsőbalos újságírók elképesztő személyeskedő támadásba kezdtek javaslatom miatt, nevezetesen, hogy a kommunizmus áldozatainak is legyen emléknapja. Például az Élet és Irodalom publicistája, bizonyos Megyesi Gusztáv a Népszava hasábjain veréssel fenyegetett meg. (Horn Gábor: Hülyeség nem akadály!) Most nem védelmet kérek a kisgazda hármas jelszóból, a "Bort, búzát, békességet!" köszöntésből az elsőt igencsak szerető Megyesi Guszti bokszbajnokkal szemben, csupán jelzem, hová jutott az álliberalizmus ma Magyarországon.

Tisztelt Országgyűlés! A Független Kisgazdapárt kirekesztésmentesen, politikai nézet vagy vallási hovatartozás nélkül valamennyi ártatlan áldozatért szót emel, és a diktatúra minden változatát elítéli. Mi nem sebeket kívánunk felszakítani, hanem a nemzeti megbékélés érdekében a gyász egyetemességét hirdetjük akkor, amikor a XX. század valamennyi áldozatáról meg kívánunk emlékezni.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage