VOLNER JÁNOS (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Én most a törvényjavaslat kapcsán a saját településem és a választókörzetem nehézségeiről szeretnék beszélni. Nem egyedülálló az a helyzet, amiben mi vagyunk, hiszen jó néhány hasonló helyzetű település és országrész küzd ezekkel a problémákkal.

Én magam egy Pest megyei tanyán élek egy Csemő nevű településen, olyan helyen, ahol a lakosság kétharmada tanyán él, és mindössze egyharmada számít a faluközpontban élő embernek. Nagy a szegénység a környéken, a rendszerváltás idején még kijárt a kisvasút erre a környékre, és az emberek az általuk megtermelt zöldséget, gyümölcsöt a kisvasúttal hordták be a régióközpontnak számító Ceglédre.

(11.10)

A kisvasút értelmét vesztette, a termelés megszűnt, az emberek elszegényedtek, és most olyan helyzetbe kerültünk, hogy ezek az elszegényedett emberek a háztartási hulladékot gyakorlatilag elássák a környéken. Ez az általános modell.

Miért is történik ez? Azért, mert senki nem jön oda házhoz, senki nem viszi el az emberektől a hulladékot. Most megnéztem, államtitkár úr, az előbb a Google útvonaltervezőjével: az én tanyámtól a helyi, regionális hulladéklerakó 13,8 kilométernyi közúton megteendő távolságra van. Egy szegény ember nem fogja 14 kilométeren keresztül gyalog vagy éppen biciklivel kihordani oda a szemetét, ez biztos. Valamilyen megoldást próbál találni a problémára. A szemetéért nem jönnek el. Nagyon sokszor sajnos az a megoldás, hogy elássák ezt a hulladékot vagy eltüzelik azt, ami még eltüzelhető a téli hónapokban. Egyik megoldás sem egy előremutató, XXI. századi megoldás.

Amiről Kepli Lajos képviselőtársam beszélt, szin­tén olyan probléma, amely nemcsak nálunk nincs megoldva, hanem országszerte sem, hogy például a lakosságtól a sütőzsiradékot, az elemeket, a különböző veszélyes hulladéknak számító tárgyakat begyűjtsék, a szelektív hulladékgyűjtés menjen házhoz. Amiért a kormány ettől a lépéstől ódzkodik, bár európai uniós irányelvek tolják Magyarországot ebbe az irányba, de a kormány szeretné nyilvánvalóan olcsóvá tenni a hulladékszolgáltatás, a hulladékszállítás költségeit, lenyomni ezeket a költségeket, és ez a módszer, hogy ha a tanyákra is elmennének, és elhoznák az emberektől a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéssel a hulladékot, nyilván drágítaná a rendszer működését, és ez nem tenne jót a rezsicsökkentés politikájának, adott esetben feljebb nyomhatná az árakat.

Mégis azonban azt gondolom, fontos lenne szembesülni azzal, hogy az a gyakorlat, ami vidéken történik, egyszerűen nem tartható. Azért, mert a kormány félrenéz, és ezzel a problémával nem foglalkozik, attól még ez sajnos napi gyakorlat. Nemegyszer megtörtént már a környékünkön, hogy a lopott kábelről a műanyag részt leégető cigányokra rendőrt kellett hívni, mert sűrű fekete füst szállt fel a környéken. Azokra az emberekre is, akik adott esetben hasonló módon tüzeltek, és adott esetben a kábel, a lopott kábel műanyag részeit használták fel a lakásuk fűtésére, velük szemben is hatósági intézkedést kellett kezdeményezni. Azért van arra szükség, hogy házhoz menjen mindenhol a szelektív hulladékgyűjtés, hogy az ilyen esetek ne fordulhassanak elő.

Nagyon fontosnak tartanám azt is, hogy azon a gyakorlaton változtassunk, amit mi is látunk a saját településünkön, és más településeken is hasonló módon történik a hulladékok úgymond kezelése. Mi is történik? Bekerül az úgynevezett regionális hulladéklerakóba a háztartási hulladék, nagyon nagy mennyiségben vegyes hulladékként kerül be, válogatás nélkül, utána pedig a hulladéklerakó személyzete földet hord erre, földdel takarja be az eltemetett hulladékot. Gyakorlatilag nem történik ezzel semmi, mint hogy eltemetjük a saját szemetünket, nem a tanyákon adott esetben, hanem központilag eltemetik a hulladékot. Nyugat-európai példák már igazolják azt, hogy ha válogatása történik meg a hulladéknak, azzal helyben munkahelyeket lehet teremteni, a hulladékkal adott esetben energiát lehet előállítani; egy hulladékválogatás nemcsak munkahelyet teremt, de a környezetet is kíméli, hiszen ilyen módon vissza lehetne forgatni az újrahasznosítható hulladékokat nagyobb arányban. Tehát én azt kérem a kormánytól, hogy ezen a gyakorlaton változtassanak végre, mert az Európai Unió is támogatja ezeket a fejlesztéseket. Azt gondolom, hogy kellő gondossággal egy óriási lépést lehetne ezen a téren előre tenni.

A kormányra várok. Államtitkár úr nyilvánvalóan részt vehet a parlamenti vitában, gombot nyomhat. Azt kérem, hogy ne a zárszóban mondja el, hogy miért rossz, amit az ellenzék gondol, mert ez rendszeresen így szokott történni, hogy már akkor nincs lehetőség arra, hogy reagáljunk, hanem államtitkár úr maga is vegyen részt a vitában, és vitassuk meg ezt a kérdést, hiszen az Országgyűlés a vita terepe. Ez erre való. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage