CZUNYINÉ DR. BERTALAN JUDIT (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Hadd kezdjem úgy a záróvitában való hozzászólásomat, hogy borzasztóan örülök annak, hogy Lendvai Ildikó képviselő asszony ilyen módon aggódik a különféle hozzátartozói kapcsolatokban bántalmazást szenvedett nőknek és családtagoknak a sorsáért, és felelősségre próbál minket vonni azért, hogy a százezer aláíró kívánsága nem teljesül ebben az önálló büntetőjogi tényállásban.

Hadd kérdezzem meg, képviselő asszony: az önök kormányzati ciklusaiban, az önök kormányzati eszközeivel (Közbeszólások az MSZP soraiból.) élve, mit tettek azoknak a bántalmazott nőknek, gyermekeknek és családoknak a védelmében (Felzúdulás az MSZP soraiban. - Dr. Bárándy Gergely: Elmondtuk a vitában! - Közbeszólás az MSZP soraiból: Te hol voltál?), mit tettek azoknak a nőknek az érdekében, akiknek a segélykiáltása akkor is eljutott? Hiszen azért azt szögezzük le, hogy több mint két évtizedes társadalmi és büntetőjogi vitának egy újabb szakaszához értünk, amikor a zárószavazás előtti módosító javaslatban megfogalmazott kapcsolati erőszak 2013-ban - csak hangosan mondom és lassan, hogy jól emlékezzenek rá - az Orbán Viktor vezette kormány alatt kerül önálló büntetőjogi tényállássá a büntető törvénykönyvben.

És hogy világosabb legyen, még mindig, szeretnék néhány pontot kiemelni ebből a törvényjavaslatból, illetve ezeknek a zárószavazás előtti módosítóknak a lényegéből.

Azt gondolom, hogy Ertsey Katalin képviselőtársamnak válaszolva az intézményen belül elkövetett bántalmazások tekintetében furcsa olvasat az, amikor egy intézményi kapcsolatban nem a hivatás, illetve a foglalkozás körében elkövetett felelősséget kezdjük el boncolgatni, azt gondolom, hogy a büntető törvénykönyv és a különféle hivatásrendi jogszabályok erre lehetőséget adnak. A másik pedig, szintén Lendvai képviselő asszony említette a magánindítványt, abban a két esetben van magánindítvány, képviselő asszony, amikor súlyos nélkülözésnek tesz ki a közös vagyon elvonásával, vagy pedig olyan lelki vagy megalázó helyzetet idéz elő, ami súlyosan sérti azt a hozzátartozót, akit ez érint. Ebben az esetben szükséges vizsgálni azt, és a bejelentés szükséges ahhoz, hogy egyáltalán el tudjunk indulni. Ebben az esetben nagyon szélsőséges lenne a jogalkotás, hogyha ez mindenféle külső bejelentésre büntetőeljárást kezdeményezne.

És hogy a végére tényleg hadd foglaljam össze ennek a törvényjavaslatnak és önálló tényállásnak a fontosabb és előrevivő elemeit, és nagyon szépen köszönöm egyébként mindannak a hozzáállását, aki mind a kodifikációs előkészítő bizottság munkájában, Balog Zoltán miniszter úr vezetésével, mind a KIM részéről, mind pedig a civilek részéről az elmúlt húsz esztendő tapasztalatait és problémáit hozzáadta ennek a törvényjavaslatnak a megszületéséhez; azt gondolom, hogy a kapcsolati erőszak elnevezés pontosan kiszélesíti, ahogy képviselő asszony is mondta, ezzel beleférnek olyan helyzetek, amelyek a zárószavazás előtti módosítóban szerepelnek, és mondtuk mi már többször, hogy a gyermek külön védettséget élvez a kormány által, és minden intézkedést az elmúlt időszakban a gyermek és a családok védelmében tettünk meg. Ugyan valóban, ha egy kapcsolatból gyermek születik, az nem minden tekintetben meríti ki a család fogalmát, ugyanakkor a gyermekre tekintettel, ha valaki a közös gyermekkel vagy arra hivatkozással zsarolja a volt kapcsolatának az alanyát, lett légyen az hölgy vagy férfi, ebben az esetben igenis a gyermek okán meg kell védeni, ha kell, akkor büntetőjogi eszközökkel is.

Azt gondolom, hogy soha ekkora előrelépés ebben a témában nem történt, soha ilyen lépést nem tett magyar kormány annak érdekében, hogy ez az egyébként társadalmilag létező... - a lappangásokról és a problémáknak a feltárásáról tudjuk, hogy nehéz kérdés, hiszen egy olyan intim szférában történnek a bántalmazások, ahová nehezen engednek be emberek különösen hatóságokat, de ez még csak az első lépés. Az első nagy lépést megtettük.

Húsz év után, nem önök, nem valamelyik szocialista kormány, nem valamelyik szocialista igazságügy-miniszter, hanem a civilek kezdeményezésére, igen, 2013-ban született egy törvényjavaslat. De ne felejtsék el, az új büntető törvénykönyv készítésekor már a kodifikációnál gondoltak erre, hiszen az a több mint 30 tényállás, ami a büntető törvénykönyvben van... - én nagyon sajnálom, hogy képviselőtársaim arcára ez mosolyt fakaszt, ez a téma ennél komolyabb (Tóbiás József: Komolyabb, de ahogy erről beszélsz, nem sikerül.); több mint 30 tényállás már a gyermekek és a hozzátartozók körében súlyosabban rendeli büntetni.

Köszönöm szépen a szót, elnök úr. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage