DR. STAUDT GÁBOR (Jobbik): Köszönöm szépen, elnök úr. Engedjék meg, hogy a záróvitához néhány gondolatban hozzászóljak; remélem, nem én leszek az egyedüli, aki azt teszi. Ez a törvényjavaslat támogathatónak tűnt és szakmai javaslatként került elénk, amikor viszont az alkotmányügyi bizottság előtt megkaptuk ezt a tetemes, zárószavazás előtti módosító javaslatot, akkor megint az derengett fel, hogy itt bizony olyan érdemi módosításokat hoznak zárószavazás előtti módosításként a Ház elé, amelyeket jó lett volna az általános vitában és jó lett volna a részletes vitában is kitárgyalni, esetleg módosító javaslatokat lehetett volna hozzáfűzni.

Ráadásul az alkotmányügyi bizottság előtt azzal szembesültünk, hogy a törvényjavaslat módosítását zárószavazás előtt legfőképpen a mozgóképről szóló törvény vonatkozásában kívánják megtenni. Ezek olyan jelentős érdemi módosítások, amelyek esetében az alkotmányügyi bizottság tagjai kevésbé kompetensek, és kevésbé tudtunk ott a zárószavazás előtti módosító javaslatokról érdemi vitát lefolytatni. Ezért is sajnálatos, hogy megint a nyár kezdetével, amikor egyre inkább kifutunk a törvényhozási ütemezésből, ilyen zárószavazás előtti módosító javaslatok kerülnek benyújtásra.

Viszont érdemi és szimbolikus javaslat az - ezért még annál is fájóbb; szerintem ez önöket, fideszes képviselőket is érdekelheti, bár most nem úgy tűnik, mintha idefigyelnének -, hogy a 7. számú javaslatban a Magyarország címerének és zászlajának használatáról szóló törvényt oly módon módosítják, hogy az eddigi helyett, amely azt írta volna elő, hogy amennyiben a Kossuth téren nem lehet Magyarország lobogóját ünnepélyes keretek között katonai tiszteletadással az Országház előtt felvonni a nemzeti ünnepeken, akkor erre a Hősök terén kerülhetne sor. A módosító javaslat alapján, amennyiben az Országház előtt nincsenek meg a körülményei - gondolom, a küszöbön álló vagy folyamatban lévő felújítás esetét is ide lehet érteni -, akkor nem kellene felvonni a nemzeti ünnepeinken a nemzeti lobogót. Lehet, hogy ez elsőre nem tűnik kardinális kérdésnek, de szerintem az eredeti javaslat jobb volt, amelyik azt irányozta elő, hogy ha az Országház előtt nem lehet, akkor legalább a Hősök terén sor kerülhessen erre. Nagyon fájó, hogy a nemzeti ünnepeken nem kerül majd sor a Kossuth téren a nemzeti lobogó felvonására.

De ha esetleg rosszul értelmezem a módosító javaslatot, és máshol a Hősök tere kivételével - mert itt a Hősök tere kerül kivételre - erre sor kerül, akkor kérem, győzzenek meg a záróvitában, és nyugtassanak meg, hogy ez a gesztusértékű, de a nemzeti érzelmű embereknek nagyon fontos dolog, hogy a nemzeti lobogó felvonásra kerüljön, csak megtörténik akkor is, ha átépítés alatt áll a Kossuth tér.

Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage