DR. VÖLNER PÁL nemzeti fejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Mint korábban is elmondtam, a dohányzás problémakörét valamennyien ismerjük, és hogy milyen súlyos gondokat okoz a magyar lakosság egészségügyi állapotában. Maga a dohányzásról szóló törvény, a nemdohányzók védelméről szóló törvény mindenképpen indokolt volt.

Valóban egy piaci átrendeződést eredményezett, amelynek során a multinacionális kereskedőláncoktól a kisebb vállalkozásokhoz került át koncesszió alapján az a jog, hogy dohánytermékeket forgalmazhatnak. Ha ezzel kapcsolatban valakinek kifogása van, akkor ne bújjon amögé, hogy itt a kiskereskedőket érte hátrány. Nem, itt a nagy cégekről, az ő érdekeikről van szó. A pótpályázat valóban beindult, beadták a pályázatokat. Nyilván az illetékes cég a pályázatok elbírálása után ugyanúgy teljes körű tájékoztatást fog adni, ahogy eddig is tette. Ahogy a korábbi interpellációnál is említettem, mind a koncessziós törvényben foglaltaknak, mind pedig az információs törvényben foglaltaknak az az eljárási rend és az a bírálat megfelel, az adatok kezelése és nyilvánosságra hozatala szintén törvények alapján történik.

Azok az adatok, amelyeket önök kérnek, sem a többi pályázatnál, sem ennél a pályázatnál nem képezik az információs önrendelkezési jogról és információszabadságról szóló törvény alapján átadható adatok körét, és ezért a pályázati dokumentáció azon részeit nem áll módunkban nyilvánosságra hozni.

Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage