VARGA MIHÁLY nemzetgazdasági miniszter: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mögöttem némi vita bontakozott ki, hogy valóban a Fidesz-frakció és a kormány, vagy inkább az MSZP látja-e helyesen a kialakult helyzetet. Szeretném azért beidézni mindenképpen, hogy ez egyáltalán nem volt egy sétagalopp, sőt voltak olyanok, akik még néhány héttel ezelőtt is azt mondták, lehetetlen, hogy Magyarországot kiengedjék az eljárás alól. Többek között Józsa István MSZP-s képviselő, aki gyakran szokott a hátam mögül bekiabálni, még április 20-án is azt mondta, hogy van egy hely, ahol nem lehet hazudni, ez a konvergenciaprogram, a konvergenciajelentés, fogalmazott ő, és majd a konvergenciajelentés alapján nem engednek ki bennünket az eljárás alól. Hát kedves Józsa képviselő úr, ideje lenne revideálni az álláspontját, és ideje lenne elnézést kérni nem annyira tőlünk, hanem azoktól a magyar emberektől, akik az elmúlt három évben rengeteget dolgoztak és tettek azért, hogy ez az ország fel tudjon állni arról a szégyenpadról, ahová önök ültették. (Taps a kormánypártok soraiban. - Folyamatos moraj az MSZP soraiban.)

Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Emlékezzünk vissza, három évvel ezelőtt egyáltalán nem ebben a helyzetben volt az ország. Eladósították az országot, Magyarország csődhelyzetben volt, hiszen 2008-ban elsőként fordult az európai uniós tagországok közül külső segítségért, akkor kellett a Valutaalapnak és az Európai Uniónak megsegítenie az országot azért, hogy a lejáró adósságát törleszteni tudja. Emlékezzünk vissza arra is, hogy 2006-ban még 9 százalék fölött volt az államháztartási hiány mértéke, és 2010-ben is úgy vettük át az államkasszát, hogy abban a szakértők megállapítása szerint is egy 7,5 százalékos államháztartási hiány volt.

Tisztelt Józsa képviselő úr, mert hallom, hogy folyamatosan kommentálja, amit mondok, nagyon derék dolog, elnök úr, majd javaslom, hogy képviselő úrnak is adjon szót, amennyiben lehetőség lesz rá, de el kell mondanom, önök akkor úgy tettek, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. De azért ne felejtsük már el, hogy Magyarországot Görögországgal és más országokkal együtt emlegették 2010-ben, most pedig azon öt ország között vagyunk az Európai Unióban, akiket kiengednek az eljárás alól, és azon legjobb három ország között vagyunk, akiknél az első negyedévben gazdasági növekedés volt. Azért nem kellene elfelejteni azt, hogy ehhez egy hároméves hosszú út vezetett, amihez önök, tisztelt szocialista képviselők, semmit nem tettek hozzá, az égadta világon semmit.

Hozzá kell tennem azt is, hogy bár Magyarország jobban teljesít, de szeretnénk, ha ez a teljesítmény még jobb lenne. A magyar gazdasági növekedés ebben az évben el fog indulni, számításaink szerint az első félévben egy gyengébb növekedés, az év második felében pedig egy erőteljesebb növekedés lesz. Most már az Európai Unió is elismeri, hogy 3 százalék alatt tudjuk tartani az államháztartás hiányát, tehát az ország nem egy eladósodási pályán van, hanem egy olyan pályán, ahol az adósság mértéke egyre jobban csökkenni fog, az államháztartási hiány pedig nem 7, 8 vagy 9 százalék lesz, hanem 3 százalék alatti.

Ehhez hozzá kell tennem azt is, hogy az infláció leszorításával elértük, hogy a jövedelmek - akár a nyugdíjakról, akár a bérekről van szó - emelkedhetnek. 1974 óta nem volt ilyen alacsony az infláció szintje, 2013 áprilisában 1,7 százalék volt. Azt gondolom, hogy az egyre kisebb mértékű pénzromlás pont azoknak tud segíteni a legtöbbet, akiknél a legkevesebb a jövedelem, akik a leginkább rászorultak. Ez tehát mindenképpen a magyar gazdaság jó és pozitív oldalát jelenti.

Ma 140 ezerrel dolgoznak többen, mint három évvel ezelőtt. De a foglalkoztatásban is előre kell még lépnünk, hiszen még mindig magas a munkanélküliség. Megjegyzem, 2002-ben ez 6 százalék alatti volt, 2010-ben, amikor a kormányváltás megtörtént, a 12 százalékhoz volt közel, 11,8 százalék volt. Itt is egy olyan helyzetet örököltünk, ahol eredményt kell elérnünk, és ahol az elmúlt években stabilizálni tudtuk a helyzetet, sőt egy kismértékű javulás is bekövetkezett. Az ország tehát, ahogy frakcióvezető úr is elmondta, a saját lábára állt, külső segítség nélkül képesek vagyunk arra, hogy a magyar gazdaság az európai uniós recesszió közepette is gazdasági növekedést produkáljon.

Nagyon bízunk benne, hogy azok a hitelminősítők, akik az elmúlt években egyre rosszabb és rosszabb minősítést adtak Magyarországnak, most végre elkezdik ezek felülvizsgálatát, és Magyarországot arra az őt megillető helyre fogják tenni, ahova az Európai Unió eljárása alóli mentesítésével már tettünk egy nagy lépést.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage