DR. NAVRACSICS TIBOR közigazgatási és igazságügyi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, a 2004.december 5-ét követő időszakban egy olyan népszavazás következményeit kellett elviselni, amely nemcsak a magyar közvéleményt sokkolta, de azt mondhatjuk, hogy minden magyar embert, a nemzetért felelősen gondolkodó minden magyar embert. Mint ahogyan sokkoló volt az a napirend előtti felszólalás is, amelyet a december 5-ei népszavazás után Gyurcsány Ferenc akkor hivatalban lévő miniszterelnök itt a parlamentben elmondott, amelyben ő maga győzelmet hirdetett. Győzelmet hirdetett, tegyük hozzá, a magyar nemzet fölött. Hiszen azt a győzelmet ünnepelte, amellyel az anyaországi magyarok a határon túli magyaroknak azt üzenték, hogy nem vagytok sorstársaink. Ő erre buzdította akkor a választópolgárokat. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Szégyen!) Ő ennek az eredménynek örült akkor. Ő erre építette a politikai karrierjét, és a mi ennél is súlyosabb, sok becsületes, nemzetben gondolkodó baloldali ember számára tette hazátlanná a Magyar Szocialista Pártot, olyan párttá, amely nem volt hajlandó elfogadni a határon túli magyarság segélykérését, és visszautasította a határon túli magyarság kinyújtott kezét.

Tegyük hozzá, a Magyar Szocialista Párt talán jelentős részben felülbírálta már ezt az álláspontját. (Dr. Vadai Ágnes csóválja a fejét.) Bízzunk abban, hogy a Magyar Szocialista Párt... Nem, Vadai Ágnes azt inti, hogy nem bírálta fölül, akkor kénytelen vagyok azt mondani, hogy sajnos a Magyar Szocialista Párt most is ugyanazt a nemzetellenes politikai vonalat folytatja, mint eddig. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokból: Szégyen!)

Szerettem volna azt hinni, hogy a Magyar Szocialista Párton belül azok a baloldaliak kerülnek fölénybe, akik úgy gondolják, hogy magyar nemzet egységes, lakóhelyre való tekintet nélkül, és valóban egy közösséget alkotunk. Vadai Ágnes viszont egy alkalommal biztos, hogy hazudott a választópolgároknak, akkor, amikor megszavazta a kettős állampolgárságról szóló törvényt. (Dr. Vadai Ágnes: Nem szavaztam meg. - Taps a kormánypárti padsorokban.) Mert ez mégis egy olyan gesztus volt... Bocsánat, ismét helyesbítek, Vadai Ágnes nem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt. (Derültség.) Kétségtelen becsülendő ez a következetesség, nyilván majd a választópolgárok előtt is vállalni fogja ennek a tettének a súlyát.

Azt mondom, hogy én viszont egy kicsit szégyellem, hogy ilyen képviselőtársaim vannak az Országgyűlésben, hogy olyan képviselőtársaim vannak, akik a határon túli magyarokra azt mondják, hogy ők nem magyarok, akik a határon túli magyaroktól megtagadják a közösséget, akik nyíltan vállalják azt a pimaszságot, hogy aki ehhez a nemzethez tartozik, az nem sorstársunk.

Úgy gondolom, hogy a magyar nemzet ma gyógyításra szorul sok tekintetben. Mind a MÁÉRT összehívása, mind a nemzeti összetartozás napja, mind a gimnazisták számára a határon túli területekre irányuló iskolai kirándulások azt célozzák, hogy békésen gyógyíthassuk a magyar nemzet sebeit, és ne higgyünk Gyurcsány Ferencnek, ne higgyünk Vadai Ágnesnek, akik úgy gondolják, hogy politikai tőkét abból lehet kovácsolni, ha gyűlöletet szítunk egymás ellen. (Dr. Vadai Ágnes: Azt ti csináljátok.) Ezek az emberek nem kívánatosak a magyar politikában, sajnálom, hogy itt ülnek a parlamentben.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Közbeszólások a kormánypárti padsorokban: Bravó! - Nagy taps a kormánypártok és a Jobbik soraiban.)

(13.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage