Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDF): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! A törvényjavaslat elõterjesztése azt bizonyítja, hogy a kormány nem sokat törõdik intézkedései hatásával, és nem sokat törõdik az ország polgáraival, mert nem gondolja át, hogy milyen hatásai vannak az általa javasolt törvényeknek - ezért kényszerül most egy módosító indítványt benyújtani.

Ezek után, amikor kiderültek ezek a problémák, a kormány ráadásul a munkaadókra hárította a felelõsséget, mondván: rosszul értelmezték a törvényt.

Most a benyújtott javaslat a probléma egy körét rendezi - de csak egy szûk körét. Ez a javaslat szükséges, de nem elégséges és nem elég. Nem változtatja meg az egyedi engedélyezés rendszerét a munkáltatók számára, és nem változtatja meg azt a torz adójóváírási rendszert, amely szerint az adójóváírás mértéke attól függ, hogy a bér- és egyéb jövedelem hogyan aránylik egymáshoz. Minél alacsonyabb bérjövedelem mellett adódik magas kiegészítõ jövedelem, annál kisebb az adójóváírás lehetõsége - és ez éppen ellene szól annak, amit a kormány oly gyakran hirdet.

Legnagyobb problémájának azt látjuk, hogy azokat sújtja a legjobban, akik a kis jövedelmük mellett kiegészítõ jövedelmet szereznek, és nem szociális segélyekért folyamodnak, hanem megpróbálják önmaguk számára a jobb életlehetõséget biztosítani. Az adótörvény egyenesen az adóeltitkolás irányába hat, éppen emiatt ezt a problémát sem kezeli az önök módosító indítványa.

Különlegesen nehéz helyzetben van az a szellemi foglalkozású vagy mezõgazdasági dolgozó, akinek a jövedelme egyenetlenül érkezik a kasszába. Súlyos gondot okoz a törvény például a mezõgazdaságban, ahol az idénymunkák, adott esetben állateladásból befolyó nagyobb jövedelem után lényegesen nagyobb lesz az adólevonás, majd utána hitelekért folyamodhat a dolgozó, hogy a további munkáit elvégezhesse, és azokba beruházhasson. Ezt a problémát sem kezeli a kormány javaslata.

A módosító indítvány szükséges, de nem elégséges. Támogatni fogjuk a kormány javaslatát, de kérjük önöket, hogy támogassák azokat az önálló indítványokat, amelyek a törvény további módosítását javasolják, és mi magunk - éppen a mezõgazdasági dolgozók súlyos problémájára tekintettel - újabb módosító javaslatot fogunk beterjeszteni. Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage