Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Elõször is szeretném leszögezni, hogy a Benes-dekrétumok értékelésében nincs lényeges különbség a kormánypártok és az ellenzéki pártok között. Többször kifejezésre juttattuk, hogy a Benes- dekrétumokat súlyosan diszkriminatív, a magyarságot anyagi, erkölcsi értelemben egyaránt megalázó és elutasítandó törvényhozási aktusnak tekintjük. Ugyanakkor tudnunk kell azt is, hogy a Benes-dekrétumok ma már jogilag nincsenek érvényben, tehát azoknak az elhárítása elsõsorban erkölcsileg fontos: egyfajta erkölcsi elégtétel szolgáltatása az ottani magyarság számára.

Nem értek egyet azzal, amit a képviselõ úr mondott, hogy indoklás nélkül utasítottam volna el a kormány nevében a Benes-dekrétumokra vonatkozó indítványt. Én azt hiszem, hogy több érvet is felsorakoztattam. Az egyik fontos érvem az volt, hogy úgy éreztem - és itt nem a saját véleményemet mondtam csupán el, hanem a magyar kormány álláspontját -, ebben az idõszakban, a ratifikációt megelõzõ idõszakban nem lenne helyes egy újabb elemmel megzavarni az egyébként sem teljesen feszültségmentes magyar-szlovák viszonyt.

Abból indultunk ki, hogy ez egy olyan kérdés, amelynek a megoldását feltétlenül napirenden kell tartanunk. Ezt a magunk eszközeivel meg is tesszük: diplomáciai tárgyalásokon, magas szintû vezetõi tárgyalásokon többször szóba került a kérdés. Tehát nem arról van szó, hogy nem kívánunk foglalkozni vele, de ebben a pillanatban nem tartottuk volna szerencsésnek, hiszen attól tartottunk, hogy ez ürügyet és érvet adott volna Szlovákiában az alapszerzõdést ellenzõk számára, mert azt mondhatnák, hogy Magyarország újabb és újabb érvekkel kívánja a ratifikáció folyamatát elodázni, illetõleg megzavarni.

Tehát nem vitatva a dolog érdemét, úgy éreztük, hogy ebben az idõpontban és a jelenlegi várakozások és kilátások között ez nem lett volna szerencsés. Én nem úgy láttam, hogy a kormánypárti képviselõk megzavarodtak volna és nem értették volna világosan ennek a lényegét. Én azt hiszem, hogy nagyon is értették. Ennek fényes tanúbizonysága, hogy errõl a kérdésrõl négyórás vitát folytatott a külügyi bizottság. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage