NÉMETH SZILÁRD ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen mindenkinek, aki támogatja ezt az országgyűlési határozati javaslatot. Úgy véltem, hogy mindenki. Azonban azt is szeretném kérni mindenkitől, hiszen ezekbe a támogató felszólalásokba szerintem az irónia belefér, el is megy, de a cinizmus már nem, azt érdemes ebből kihagyni, mert magát Arany Jánost, Arany János életművét sértjük meg itt a Házban, ha elhajlunk a cinizmus felé.

Azonban, ami egyáltalán nem fér bele, azt gondolom, megalomániával rögtön megvádolni az egész Arany János-emlékévet. Itt ma a Házban többször elhangzott a Kádár-korszak mint megvetendő vagy mint követendő példa ‑ értse mindenki úgy, ahogy gondolom. Talán pont annak a pártnak a soraiból, amelyik most megalomániáról beszél. Szeretném fölhívni a figyelmét mindenkinek arra, hogy ugyan a Kádár-korral nem kívánunk semmiféle közösséget vállalni, ezt az Alaptörvényben is kinyilvánítottuk elég világosan. De volt egy másik bicentenárium 1984-ben, Kőrösi Csoma Sándor születésének 200. évfordulója. Ha megnézzük az akkori emlékévet, bizony egy példás emlékév volt. Sarlós István akkori országgyűlési elnök volt az emlékév elnöke, és 35 millió forintot különített el akkor az Országgyűlés az ország költségvetésében, hogy Kőrösi Csoma Sándorról, életművéről, életútjáról megemlékezhessünk. Ebbe belefért egy egész országos iskolai vetélkedő, belefért Kőrösi Csoma Sándor négy nagy kötetes művének, a Tibetan-English Grammarnek, a Dictionarynek és az egyéb munkáinak kiadása, belefért ebbe Kőrösi Csoma Sándor életművének teljes átdolgozása Terjék professzor vezetésével, ekkor újult meg a Magyar Tudományos Akadémián egyébként a Kőrösi Csoma Sándor-gyűjtemény, és még sok-sok példát sorolhatnék; sőt belefért még a dardzsilingi sír teljes felújítása is.

(19.40)

Tehát nem kívánunk ugyan együttműködni evvel a rendszerrel, de szeretném fölhívni a megalomániára a figyelmüket, hogy egyáltalán nem megalomán az, ha egy nagyszerű magyar tudós vagy egy nagyszerű magyar költő, poéta, kultúrszervező, nyelvész, tanárember születésének ilyen kiemelkedő évfordulóján, mint ez a bicentenárium, mást is elhatározunk, mint amit akár önök gondolnak ebben a tekintetben.

Én is erre szeretném fölhívni a figyelmet és kérni a kormány támogatását, hogy ragadjuk meg ezt az emlékévet arra is, amire egyébként az Alaptörvényünk Alapvetésének D) cikke is felhívja a figyelmünket, illetve kötelez bennünket, hogy Magyar­ország sorsközösséget vállal a határon túli magyarokkal, és elősegíti az ő szülőföldön való maradásukat, boldogulásukat. Arany Jánostól elválaszthatatlan Nagyszalonta. Nagyszalonta az a település, gondolom, mindannyian tudják, amely Bihar megye második legnépesebb városa, és a dél-partiumi vidéken az egyetlen olyan település, amelynek magyar többsége, még mindig jelentős magyar többsége van ‑ a 2011. évi népszámlálás alapján 59 százalékos többségben vagyunk Nagyszalontán ‑, és magyar vezetése van, magyar polgármestere, magyar többségű képviselő-testülete, és egy nagyon széles körben kiépített magyar civil világa van, rengeteg alapítvánnyal, egyesülettel, amelyek nagyon sokrétű tevékenységet folytatnak, akár a nyugdíjasok segítésével, akár az Arany Tulipán-ösztöndíj segítségével a magyar gyermekek magyar iskolába való segítésével.

Azt hiszem, hogy itt meg kellene ragadnunk az alkalmat, hogy ezt a települést, Nagyszalontát, Arany János szülővárosát a nagy szülöttön keresztül, egyébként Sinka István, Zilahy Lajos, Kulin György csillagász például ennek a városnak a szülöttje, de most Arany Jánosról beszélünk… ‑ Arany Jánoson keresztül olyan programot is elindíthatnánk az emlékév kapcsán, amely nemcsak kulturális szegmensben, nemcsak poétikai, nyelvművelési, esztétikai, irodalomtörténeti értékekről, hanem valódi, a magyarságot segítő gazdasági jelentőségű értékekről is szól. Többek között magán Arany Jánoson és az Arany János-emlékeken keresztül, a Csonkatorony, az Arany-porta, az Arany-kiállítás, az Arany-szobrokon keresztül segíthetnénk elő a turizmus fejlődését Nagyszalontán. De azt gondolom, ebbe tartozhat egyéb vállalkozók megsegítése, mezőgazdasági segítség, az oktatás segítése, a Pro Lyceum Alapítvány megsegítése, és most épül épp a magyar kormány támogatásával egy református kollégium, amely a szórványból fogja majd befogadni a magyar gyerekeket. Tehát mindenféleképpen ebben a szegmensben, ebben a nemzetpolitikai szegmensben is kérném és én magam is erősen támogatnám, hogy segítsük Nagyszalontát.

Kérem képviselőtársaimat, hogy szíveskedjenek támogatni az országgyűlési határozati javaslatot. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage