HOMA JÁNOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A lisztérzékenység a vékonybél leggyakoribb, krónikus felszívódási zavarhoz vezető betegsége, amelyet genetikailag fogékony egyénekben az étkezéssel bevitt gabonafehérje, a glutén idéz elő. A lisztérzékenység problematikája abban áll, hogy az általa okozott felszívódási zavarok heves, fájdalmas hasmenéseket, puffadást, fogyást, csontritkulást, depressziót s még számos más betegséget is okozhatnak.

Dr. Sárdy Miklós professzornak a Magyar Coeliákia Társaság közgyűlésén elhangzott előadásából kiderült, hogy az utóbbi évtizedekben a korábban feltételezettekhez képest nagyságrenddel többen szenvednek ebben a betegségben. Emiatt nagyon sok országban megkezdték a lisztérzékenységgel kapcsolatos szűrővizsgálatokat. Érdekes elmondani, hogy például Svédországban 1:256, Észak-Írországban pedig 1:152 a gyakorisága ennek a betegségnek. Ugyanakkor hazánkban egy óvodásokon végzett vizsgálat során kiderült, hogy a betegek aránya 1:85. A kiszűrt betegeket felvilágosítják, az orvosok igyekeznek őket rábírni, hogy diétázzanak. Ezzel megszüntetik a legenyhébb tüneteket, de meg is előzik a társuló betegségek kialakulását.

Lényegesen segítene a sorsukon, ha orvosi igazolás mellett olcsóbban juthatnának a számukra fontos élelmiszerekhez, amely nem búzalisztből készül, ugyanis ők például egy kiló kenyeret mintegy 700 forintért, egy tízdekás, gluténmentes nápolyit pedig 300 forintért tudnak megvásárolni. Ebből is kitűnik, hogy a gluténmentes élelmezés körülbelül hatszorosa a normálisnak. Ráadásul nem vehetnek részt a közétkeztetésben sem.

Kérdésem az lenne: tervezik-e a lisztérzékenyek étkezésének támogatását, és mikorra várható szűrővizsgálat e betegség széles körű kiderítésére?

Válaszát várom. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage