Szekeres Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt napokban két hír jelent meg az újságban. Az egyik arról szólt, hogy a gázolaj fogyasztási adójából jövõ évben vissza lehet igényelni 44 forint 30 fillért. A másik arról szólt, hogy a Magyar Köztársaság kormánya egy új megállapodást kötött a világkereskedelmi szervezettel a magyar agrárexport támogatásáról, s ez az új megállapodás az elõzõ kormány által kötött megállapodás helyébe lép, amely rendkívül elõnytelen helyzetbe hozta a magyar agrárexportot. Ez a két hír jelzi, hogy a kormány és a két kormánypárti frakció a mezõgazdaság ügyeivel nem csupán a politikai nyilatkozatok szintjén, nem csupán a parlamenti vitákban, hanem érdemi kormányzati intézkedésekkel is segíteni kíván.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt három év története világosan mutatja, hogy ez a feladat nagy. Nagy ez a feladat, mert 1990 és '94 között a magyar mezõgazdaság termelése 30 százalékkal csökkent, és 627 ezerrõl 188 ezerre csökkent azoknak a létszáma, akik foglalkoztatottak a magyar mezõgazdaságban. Ez volt 1994-ben a kiindulópont, s ezzel az örökséggel néztünk szembe. Az elmúlt három év során a magyar mezõgazdaság termelése 15 százalékos növekedést ért el. Ez azt jelenti, hogy a korábbi visszaesés felét már sikerült pótolnunk, valamint nem csökkent a mezõgazdaságban foglalkoztatottak létszáma, sõt különbözõ támogatási akciókkal sikerült a falun élõk nagy részének újra munkát és életlehetõséget adni.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt hetek, hónapok során - fõleg, amikor az agrárkérdések kerültek itt az Országgyûlésben szóba - mindig fölvetõdött az a kérdés, hogy kit képvisel a Magyar Szocialista Párt. És mivel akkor nem volt módunk erre válaszolni, engedjék meg, hogy itt most a mezõgazdaság kérdései kapcsán errõl is szóljak.

A Magyar Szocialista Párt vállalja, hogy képviseli a szövetkezetekben dolgozó és ott tagként tevékenykedõ embereket, azt a 150 ezer embert és az õ családtagjaikat, akiknek a megélhetése a magyar mezõgazdasági szövetkezetekhez kapcsolódik.

A Magyar Szocialista Párt vállalja, hogy képviseli a földtulajdonosok 95 százalékának érdekeit, azokét, akik átlagos földterületének a nagysága nem több 5 hektárnál, és nyilvánvalóan ilyen kis birtokméretben önmagában ebbõl megélni nem tudnak. Ez az a két társadalmi réteg, amelynek az érdekeit vállaljuk akkor, amikor támogatjuk a kormány mezõgazdasági és agrárpolitikáját.

Tisztelt Képviselõtársaim! Milyen intézkedések történtek az elmúlt években ennek a politikának a megvalósítása érdekében? Sajnos csak a két kormánypárt képviselõinek szavazatával, de elfogadásra került az agrárgazdasági törvény, amelynek alapjait még hatpárti megegyezésen és komoly szakmai vitában sikerült lerakni, s amely világosan jelzi, hogy a magyar mezõgazdaság és a vidék fejlesztése a továbbiakban nagyon komoly támogatást kap. Ebben az idõszakban sikerült az Országgyûlésben elfogadni azokat az alapvetõ szakmai törvényeket, amelyek a mezõgazdaság egy-egy ágazatát hosszú távra megalapozták.

(16.50)

Nagyjából befejeztük a kárpótlást, amelyet hét-nyolc évvel ezelõtt elkezdtek Magyarországon. Eltöröltük a földadót; létrejön a földjelzálog- hitelintézet és január 1-jétõl megkezdi mûködését; támogatást biztosítunk a piacra jutáshoz a kistermelõknek és a nagyobb gazdaságoknak is; s nagyon komoly exporttámogatást kap a magyar mezõgazdaság.

Tisztelt Képviselõtársaim! Egy másik hírrel szeretném zárni felszólalásomat, amely szintén a napokban jelent meg: a hír arról szól, hogy 35 évnél fiatalabbaknak, akik fõhivatásuknak választják, hogy a magyar mezõgazdaságban tevékenykednek és ebbõl kívánnak megélni, támogatást fogunk adni, hogy hosszú távon lehessen tervezni. Azt gondolom, ez a hír is jelzi, hogy a gondolkodás, a tervezés és a cselekvés a magyar mezõgazdaság jövõje érdekében ennek a kormánynak a tevékenységében megalapozott.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap