Géczi József Alajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÉCZI JÓZSEF ALAJOS, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint önök elõtt is ismeretes, a Pesti Központi Kerületi Bíróságtól érkezett egy megkeresés, miszerint egy debreceni nyugdíjas állampolgár indítványozta G. Nagyné dr. Maczó Ágnes országgyûlési képviselõtársam mentelmi jogának a felfüggesztését becsületsértés vétsége miatt.

A feljelentõ szerint a képviselõ asszony az Országgyûlésben március 17-én a plenáris ülésen - innen idézném a feljelentõt: "körmönfont módon róthmanózott, antiszemita, valamint a zsidóságot gyalázó kijelentéseket tett." Az inkriminált mondat szó szerint a következõképpen hangzik: "És az önök elõdei, tisztelt Szekeres úr, az egykoron a magyargyûlölõ Róth Manó, aki közismertebb nevén Rákosi Mátyás volt, centrumnak nevezte ki magát, és abból a centrumból internálta, lekulákozta és kivégeztette a fél országot." Megjegyzem, hogy a feljelentés nem terjedt ki a mondat szocialistákat sértõ részére. (Derültség.)

A mentelmi bizottság az ügyet elõször szeptember 30-án tárgyalta, és meghallgatta a képviselõ asszonyt, aki a mentelmi jogának felfüggesztése tárgyában nem foglalt igen vagy nem értelmében állást, jelezte, hogy a feljelentést nem tartja indokoltnak, és ezzel kapcsolatban kiadott a sajtó útján is egy nyilatkozatot.

A döntést, az ajánlást ezen a bizottsági ülésen a bizottság nem tudta meghozni, mivel a bírósági megkeresés nem felelt meg a törvényi feltételeknek, ezért a bírósághoz visszautalta. A bírósági pótlás végül is megérkezett, és ezért november 4-én tudta a bizottság az álláspontját kialakítani.

A mentelmi bizottságnak hatáskör hiányában nincs lehetõsége az ügy büntetõjogi értékelésére. A mentelmi bizottság mérlegelte azt is, hogy a feljelentésbõl nem könnyen állapítható meg a sértettek köre, valamint hogy abban vádként fogalmazódnak meg a büntetõeljárás szempontjából érdektelen minõsítések is. Például a feljelentõ kifogásolta, hogy képviselõtársunk a magyarságot dicsõítõ kijelentéseket is tett. (Zaj.)

Ugyanakkor a mentelmi bizottság végül is úgy foglalt állást, hogy ezeknél a szempontoknál erõteljesebben befolyásolja a mérlegelést az a tény, hogy egy országgyûlési képviselõ fokozott politikai, közéleti felelõssége megkívánja, hogy parlamenti megnyilvánulásai során közvetve, illetve sifrírozva se sértse meg egyes társadalmi csoportok érzékenységét. Másrészt a parlamentben elhangzó hasonló kétértelmû kijelentések az Országgyûlés egészének tekintélyét, társadalmi megítélését rombolhatják, ezért az Országgyûlés nem vállalhatja magára a mentelmi jog fenntartásának társadalmi, erkölcsi következményeit.

Minden indok amellett szól tehát, hogy a bírósági mérlegelés útján záruljon le az ügy. Ezért a bizottság többségi szavazattal azt ajánlja az Országgyûlésnek, hogy G. Nagyné dr. Maczó Ágnes országgyûlési képviselõ mentelmi jogát az adott ügyben függessze fel.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap