Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár Úr! A valamennyiünk által ismert és egyre súlyosabbnak tûnõ gondok enyhítésére szeretném felhívni az államtitkár úr figyelmét. Sokunk által ismert, és már e helyen is többször elhangzott, hogy az 1997. év rendkívül jó gabonatermést produkált, amelynek örülni is kellene, de e bõséges termés a gazdálkodók gondjait is bõvítette több szempontból. Egyrészt alacsony a vételár, másrészt raktározási gondjaink vannak, harmadszor az állatállomány hiánya.

Megítélésünk szerint e többszörös, súlyos gondok enyhítésére kellene a kormánynak, illetve az illetékes tárca vezetõinek gyors és hathatós intézkedést hozni, hiszen elkövették tavasszal azt a súlyos hibát, hogy a malacokat és a süldõket eladták külföldre. Már akkor is felhívtuk a figyelmüket, hogy az állatállomány csökkentése helytelen, hisz itthon rendelkezésre állt bõséges takarmánykészlet. Ezért mi úgy gondoljuk, hogy a tárca az igényeknek megfelelõen helyezzen ki kocasüldõket, így nemcsak a nagy termés egy részét lehetne feletetni a jövõ év közepétõl, de biztosítani lehetne a '98. évi hús- és zsírellátást.

Kérdezem a tisztelt államtitkár urat, hogy ilyen hátrányos gazdasági helyzetben szándékozik-e a tárca - e válság megoldására kínálkozó lehetõségként -, pályázati kiírás mellõzésével, vemhes kocasüldõ kihelyezésével segíteni. E szervezéssel ugyanis a mezõgazdasági termelõk a tenyészállatra elõlegezett összeget a felhizlalt szaporulat értékesítése után törlesztenék. Ezzel is igen sok gazdát helyzetbe tudnának hozni úgy anyagilag, mint munkalehetõség formájában.

Nagy érdeklõdéssel várom államtitkár úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap