Kocsi László Tartalom Elõzõ Következõ

KOCSI LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Kedves Képviselõtársaim! Két olyan módosító javaslatra szeretném nagyon röviden felhívni a figyelmüket, amelyet a beadottak közül ebben a helyzetben is nagyon fontosnak tartok megemlíteni.

Az egyik egy határátkelõhellyel kapcsolatos. Bár tisztában vagyok azzal, hogy rengeteg határátkelõhely nyitására volna megalapozott igény, és ehhez képest rendkívül kevés az az anyagi forrás, amely a rendelkezésünkre áll, mégis amirõl most szólni kívánnék, az - egy tekintetben legalábbis - sajátosan különbözik a többitõl. Nevezetesen a beremendi közúti határátkelõhelyrõl '92-ben már született egy kormányhatározat. Tehát közel öt éve érvényes kormányhatározat rendelkezik errõl, ugyanakkor a határt nem sikerült megnyitni. Ennek természetesen a költségvetésen és a szándékainkon túlmutató okai is voltak. Azonban ezek az okok jórészt megszûntek.

Szeretnék idézni egy felhívásból, melyet eljuttattak hozzám a horvát-magyar határ menti települések, melyet 1997. október 15-én egy Kopácson rendezett konferencián fogadtak el. "A jelen lévõ horvát- magyar határ menti önkormányzatok képviselõi kérik kormányaikat, hogy Beremend-Baranjsko Petrovo Selo országhatár megnyitását mielõbb realizálják az 1992-ben hozott kormányhatározatoknak megfelelõen. A határ megnyitása nagyban elõsegítené a horvátországi Baranya reintegrációját, mindkét térség gazdaságának fejlõdéséhez közvetlenül hozzájárulna. A határátkelõ infrastruktúrája kiépített. Megnyitását a délszláv háború hátráltatta. A politikai rendezõdés bekövetkezett, így lehetõség van a határ megnyitására."

Tisztelt Képviselõtársaim! Támogatásukkal elhárulhatnának azok az akadályok, amelyek a térség számára meglehetõsen érthetetlen módon gátolták ez eddig a korábbi magyar kormányhatározat, valamint a horvát kormány érvényben lévõ döntésének a végrehajtását. Ez idáig a település, tehát Beremend, közel 30 millió forintot költött a mûszaki feltételek megteremtésére, és további térségi tervek mehetnének füstbe, ha tovább halogatnánk a határ megnyitását. Információink szerint a határátkelõhely mûködési költségeire nincs tervezett és biztos fedezet, ezért nyújtottam be módosító indítványt - mint a térség országgyûlési képviselõje - mindösszesen 30 millió forintról.

Úgy ítélem meg, hogy ez az összeg aránytalanul kevés a térség fejlõdésének, nemzetiségi törekvéseinknek és a dél-baranyai horvát- magyar együttmûködés elõnyeivel, remélt eredményeivel szemben.

(17.50)

A másik kérdés - amirõl röviden szeretnék szólni, és amihez a támogatásukat kérem - nagyon röviden annyi, hogy a hajléktalanok ellátását célzó források az ez évi, '97-es költségvetési évben 500 millióra rúgtak, ehhez képest a '98-as költségvetési törvénytervezet 150 millióval kevesebbet tervez erre a célra. Nem látom be azokat az okokat, amelyek lehetõvé és indokolttá tennék ezt a csökkenést. Ehhez képest szeretne a módosító indítvány legalábbis egy 50 millió forintos javítást elérni. Én természetesen elfogadok mindenféle olyan megoldást - akár kapcsolódó módosító indítványok formájában, legyen forrása ezeknek akár a tárca, akár más frakció -, amely erre az igencsak aktuális problémára valamiféle megoldást talál.

Végül szeretnék egy megjegyzést tenni: szeretném kifejezni az egyetértésemet mindazzal, amit megjegyzésként Miklós László képviselõtársam a különbözõ alapok bevételi forrásainak tervezésérõl mondott; mármint arról, hogy megfigyelhetõ jelenség, hogy a bevételi számokat ezek az alapok alultervezik. Én most az Útalapra gondolok egész konkrétan. Hiszen nagyon jónak tartom, hogy ha például az Útalap forrásaiból nincs lehetõség arra, hogy egy elkerülõ útra, egy hídra vagy bármilyen közmûre a beruházás elinduljon - és én szenvedek ilyentõl, miniszter úr tudja, hogy a siklósi elkerülõ út mióta halogatott beruházás, tehát egyetértek azzal, hogyha nincs rá forrás - , akkor keressünk egy olyan megoldást, ahol a központi költségvetésbõl, a megyei területfejlesztési tanácstól, az önkormányzattól különbözõ források jönnek össze, és így elérhetõ, hogy egy költségvetési forinthoz további hármat tudunk nyerni. Nagyon jó, ha sikerül ezzel egy beruházás. Viszont nagyon nehezen védhetõ az, ha szakmailag egyébként preferált, elfogadott és támogatott beruházások arra való hivatkozással nem indulhatnak el, hogy nincs erre forrás az Útalapban, nincs erre forrásunk, nincs pénzünk, késõbb pedig bebizonyosodik, hogy azért nem tudtunk forrást teremteni, azért nem tudtunk elindítani egy beruházást, mert nem terveztük reálisan a bevételeket.

Köszönöm a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap