Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Hölgyeim és Uraim! A közbiztonság állapota minden polgárt érint, és mindenkit foglalkoztat, különösen egy olyan országban, ahol nap mint nap szembesülünk a bûnözés mind fenyegetõbb jelenlétével. Gondoljanak bele: Magyarországon aligha találunk egyetlen olyan családot, amely ne lett volna az elmúlt öt évben bûncselekmény szenvedõ áldozata. Aligha vitatható tény, hogy a bûnözés ma már nemcsak a polgárok biztonságérzetét, hanem egyre inkább már magukat a polgárokat is veszélyezteti. Ma már nem lehetünk biztosak abban, hogy a munkából hazatérve sértetlenül találjuk-e az otthonunkat, hogy megtaláljuk-e a parkolóban hagyott autónkat, hogy hamis tulajdoni lapok alapján nem adják-e el fejünk fölül a tetõt, hogy a buszon nem lopják-e el értékeinket.

A robbantásos merényletek miatt ma már abban sem lehetünk biztosak, hogy gyermekeink egyáltalán ép bõrrel hazatérnek. Az ártatlan áldozatokat is követelõ legutóbbi merényletek alkalmával vajon hány szülõ gondolhatott szorongva arra, hogy gyermeke nincs-e az áldozatok között. Ne feledjük, a budapesti Szépvölgyi úti robbantás egy McDonald's étterem, egy sportcentrum, egy buszvégállomás közvetlen közelében, a délutáni órákban történt. Azaz olyan helyen, ahol sok iskolás korú gyermek tartózkodott.

'94 óta Magyarországon soha nem látott méreteket öltött a bûnözés. Tíz hónap alatt csak Budapesten 19 robbantásos merénylet volt. A rendõri vezetõk leváltása után Kuncze belügyminiszter úr itt, elõttünk szó szerint a következõket mondta: "Garantálni tudom, hogy 1997-ben a rendõrség igenis meg fogja állítani a bûnözés növekedését Magyarországon." Hihette ezt, hiszen 5 milliárd forint plusz támogatást tudott magának a szervezet, és 1600 fõvel növekedett a rendõrség állománya.

Kezemben tartom a legfõbb ügyész, dr. Györgyi Kálmán tájékoztatóját a '97-es bûnözésrõl. Ebbõl világosan kitûnik, hogy a helyzet nemhogy javult, hanem még a korábbi évekhez képest is jelentõsen romlott. Ebben az évben drámaian, közel 60 százalékkal nõtt a közrend elleni bûncselekmények száma. Közel 90 százalékkal nõtt a kábítószerrel való visszaélés, 70 százalékkal az okirat-hamisítások száma. Nemcsak hogy több autót törtek fel vagy loptak el, hanem 20 százalékkal több rablást és betörést követtek el az idén, mint tavaly. Nõtt a közélet tisztasága elleni bûncselekmények, és megduplázódott az egyes gazdasági bûncselekmények száma is. Nõtt a korrupció, és több mint kétszeresére, 230 százalékkal nõtt a szervezett bûnözés aránya.

A helyzet még riasztóbb, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a romló bûnözési statisztikák mellett jelentõsen romlott a rendõrségi nyomozások eredményessége is. A legfõbb ügyész jelentésébõl kitûnik az is, hogy országos viszonylatban a fõvárosban a legaggasztóbb a helyzet, ahol a nyomozások eredményessége mindössze 32 százalék. A helyzet aggasztóbb annál, semhogy olyan vicces kijelentéssel intézze el azt a tárca vezetése, hogy nem a bûnözés rosszabb, hanem a statisztika jobb.

Tisztelt Képviselõtársaim! A Fidesz-Magyar Polgári Párt már eddig is több alkalommal adott hangot a polgárok jogos aggodalmának, de mindeddig tartózkodott attól, hogy a belügyminiszter politikai felelõsségének kérdését felvesse. Több mint három év türelmi idõ után azonban joggal vetõdik fel a kérdés, hogy mindazt, ami ma a Belügyminisztérium hatáskörében történik, a szakértelemnek tulajdonítsuk-e vagy valami egészen másnak.

A kormány bizony félreérti a helyzetet, ha úgy véli, hogy a polgárok azt várják, hogy az adóforintjaikból fenntartott rendõrség egy maroknyi, kétségbeesett, igazát keresõ nyugdíjas tüntetõvel szemben mutasson kíméletlen keménységet. A belügyminisztertõl és a rendõrségtõl azt várjuk, hogy azokkal szemben legyenek határozottak, akik veszélyeztetik keserves munkával megszerzett értékeinket, akik veszélyes dolgokat árulnak gyermekeinknek, akik nap mint nap veszélyeztetik családjaink anyagi biztonságát, testi és lelki nyugalmát. Kuncze Gábor úr minisztersége alatt a bûnözõk arcátlansága és önbizalma legalább annyival növekedett, amennyivel a polgárok törvényességbe vetett bizalma és biztonságérzete csökkent.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap