Lõvey László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LÖVEY LÁSZLÓ GÁBOR (MSZP): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársaim! A törvényjavaslat 30. § c) pontjának módosítására adtam be javaslatot, amelyben a meghatározott termõhelyrõl származó minõségi bor elõállításához szükséges 15 százaléknyi, természetes eredetû cukrot tartalmazó must cukortartalmának 17 százalékra történõ emelésére tettem javaslatot.

A javaslatommal azt céloztam meg, ami szerepel a törvényjavaslat általános indoklásában, miszerint a magyar borok jó hírének visszaállítása, a termékek piacképességének javítása nem képzelhetõ el a szigorú minõségi követelmények elõírása és érvényesítése nélkül. Ha belegondolunk abba, hogy a Magyarországon minõségi bor elõállítására termelt szõlõk milyen mustfokot érnek el, és ezt a hosszú évek átlagában próbáljuk vizsgálni, akkor kiderül, hogy körülbelül négyévenként nagyon jó termésátlagokat lehet elérni, és négyévenként rossz termésátlagok jönnek be. Ahhoz, hogy minõségi bort lehessen elõállítani, azt hiszem, aki kicsit is járatos a borszakmában, tudja, hogy 15 mustfok nagyon kevés.

Ráadásul a törvénytervezet úgy fogalmaz, hogy "meghatározott termõhelyrõl származó minõségi bor". Ez azt jelenti, hogy csak onnan, arról a termõhelyrõl vehetek igénybe még a must feljavítására felhasznált mustsûrítményt is, amit egyébként a 21. § ír elõ, ami azt is elõírja, hogy 3 mustfokkal emelhetem meg a bor készítésére szánt mustomat. Ez pedig csak akkor jön össze, ha abban az évben meglehetõsen jó termésem volt, ugyanis hiába van énnekem 15 fokos mustom, ha abból én sûrítményt akarok készíteni, viszonylag sokat kell felhasználnom ahhoz, hogy aztán valami keveset tudjak feljavítani, és akkor abból viszonylag kevés minõségi bor elõállítására alkalmas mustom lesz. Ez annyit jelent, hogy ha ezt a módosítót nem fogadja el az Országgyûlés, akkor kiderül, hogy Magyarországon nincsenek évjáratok, minden évben lehet minõségi bort elõállítani. Márpedig hogyha figyelembe vesszük azt, hogy mit tartalmaz a törvénytervezet indoklása, ami azt írja, hogy a magyar bor minõségének javítását írjuk elõ, akkor ennek a követelménynek nem fogunk tudni eleget tenni.

Tudom azt, a bor elõállítói azt mondják erre, hogy igen, kérem szépen, de akkor mi lesz, ha nem tudunk minõségi bort elõállítani. Ha jól megnézzük, hogy a magyar bornak a világpiacon mekkora szerepe van, ha jól megnézzük, hogy magyar borból mennyi minõségi bor adható el a világpiacon, akkor kiderül, hogy minden harmadik-negyedik évben nem is olyan nagy baj, hogyha nem lesz nekünk olyan sok minõségi borunk: az addig felhalmozódott készlet nyugodtan piacra dobható, és igenis ezzel a módosítással - mármint hogy nem 15 mustfokból lehet minõségi bort készíteni, mint egyébként Európában általában, hanem a mi borunkat magasabb mustfokú mustból állítjuk elõ - igenis a magyar bor minõségét javítani tudjuk. A bor mint minõségi termék iránt tudjuk fokozni a bizalmat, és ezzel, én úgy érzem, a magyarországi borszakma igenis nyerni fog vagy nyerhetne.

Remélem, hogy képviselõtársaink támogatni fogják ezt a törvényjavaslatot.

(20.10)

Hadd térjek rá itt egy másik, ugyanebbe a kategóriába tartozó módosító javaslatomra, amely szintén a bor minõségével foglalkozik, csak nem az elõállítás, hanem a forgalomba hozatal terén. Ugyanebben a szellemben javaslatot tettem a 45. § módosítására, annak is a b) és c) bekezdésének módosítására, amiben a törvényjavaslat azt írja, hogy meghatározott termõhelyrõl származó különleges minõségû bor úgy állítható elõ, ha száz százalékban a termõhelyrõl származik. Én azt írtam a javaslatomban, hogy legalább 19-nél magasabb mustfokú mustból van elõállítva. A b) pontban pedig azt javasoltam, hogy ne 85 százalékban készüljön a meghatározott termõhelyrõl származó mustból a minõségi bor, hanem száz százalékban. Ez ugyanis azt eredményezi, hogy a magyar bor iránt a törvény hatálybalépésétõl kezdve igenis meg fog nõni a bizalom, ugyanis a magyar minõségi bor a címkén szereplõ helyrõl származik száz százalékban.

Tekintettel arra, hogy ez az átállás viszonylag komoly megrázkódtatást okozna a magyar borpiacon, el tudom fogadni a mezõgazdasági bizottságnak azt a javaslatát, amiben 2002-vel vezetné be ugyanezt az elõírást, mármint azt, hogy száz százalékig a meghatározott termõhelyrõl származzon az a bor, amit minõségi borként vagy különleges minõségi borként palackozunk.

Kérem ezért képviselõtársaimat, ha már nem támogatják az én módosító javaslatomat, amely az azonnali bevezetést jelentené, akkor legyenek szívesek támogatni ez ügyben a mezõgazdasági bizottságnak a 45. § megváltoztatására beadott módosító javaslatát, amely az ajánlás 97/1. sorszámán található. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap