Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Az általános vitákban és a bizottsági üléseken elhangzottak megerõsítették a kormány adópolitikai szándékait, amelyek az adóterhek fokozatos csökkentésére, a vállalkozások adózási feltételeinek könnyítésére és egyszerûsítésére irányulnak. Annak ellenére, hogy a módosító indítványok száma most sem volt kevés, az adórendszer stabilitásának és kiszámíthatóságának követelménye továbbra is fenntartható maradt.

A módosító indítványok nyomán sem változtak olyan, a kormány által benyújtott alapvetõ javaslatok, mint például a nyugdíjreformmal kapcsolatos adózási szabályok, az szja-adótábla mértékei.

A támogatott módosító indítványok adóbevételi kiesést jelentõ hatása a költségvetési javaslat keretei között kezelhetõ mértékû maradt. A módosítási igények egy részét a már mûködõ jogintézmények fenntartása, a kiszámítható jogrendszer érdekében nem támogatta a kormány. Más részüket pedig azért nem, mert azok már megszüntetett, adóvisszaélésre is lehetõséget adó kedvezmények visszaállítását vagy adópolitikai célokkal ellentétes új rendelkezéseket jelentenének.

A bizottsági viták középpontjában a lakosság adóterhelését érintõ változtatások és a vállalkozások beruházásait ösztönzõ kedvezmények egységesítésére irányuló módosítások álltak.

Az Érdekegyeztetõ Tanácsban történt megállapodás alapján javasolt módosítások többsége - így az adójóváírás, az adómentes étkezési hozzájárulás összegének a felemelése, a különbözõ biztosítópénztári kedvezmények mértékére késõbbi csökkentés elhagyása - a lakosságot kedvezõ módon érinti. Ezek közül kiemelendõ, hogy az adójóváírás felsõ határa a kormány által eredetileg javasolt havi 4000 forintról havi 4200 forintra emelkedik, s ezáltal az év egészében a nettó, borítékba kerülõ keresetek közel egy százalékkal gyorsabban nõnek a bruttó kereseteknél.

A bizottságokban felmerült javaslatok közül a személyi jövedelemadót érintõen kiemelendõk a termõföld haszonbérbe adásából származó jövedelem adómentességi feltételeinek módosításával kapcsolatos indítványok.

A támogatott javaslattal megteremtõdik annak lehetõsége, hogy a tulajdonnal nem, de például özvegyi jogon haszonélvezettel rendelkezõ idõs polgárok is adómentesen adhassák haszonbérbe a 3 hektár alatti termõföldet.

A kamarai törvény módosításához kapcsolódóan a kamarai tagdíj adókedvezményként történõ érvényesítésére több módosító indítvány érkezett.

A kamarai tagdíj utáni adókedvezmény bevezetését sem az szja-ban, sem a társasági adóban nem támogattuk, mivel a tagdíj költségként jelenleg is elszámolható és az adóból való finanszírozásnak nincs elvi indoka.

A közhasznú szervezetekrõl szóló törvényjavaslattal összefüggésben... (Folyamatos zaj.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap