Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Készülve a válaszra, átnéztem a közbiztonság és általában a bûnügyi helyzet alakulásával kapcsolatban tett idei nyilatkozataimat, és ezeket majd át fogom nyújtani képviselõ úrnak. Azt kell mondanom ezek alapján, én mindig reálisan számoltam be a bûnügyi helyzet alakulásáról, és mindig azt is elmondtam, akkor fogom elmondani, hogy javult a közbiztonság, ha a polgárok biztonságérzete javulni fog.

Az országban természetesen vannak olyan területek, ahol az ismertté vált bûncselekmények száma csökkent az idén - ilyen például Budapest területe -, vannak olyan helyek, ahol romlott a helyzet - ilyen például Karcag. De Karcag és környéke bûnügyi helyzetébõl az ország általános állapotára vonatkozó messzemenõ következtetéseket levonni nem szabad.

A képviselõ úr százalékokat említett. Én hadd mondjak számokat. A rablások száma a kapitányság illetékességi területén 6-ról 12-re emelkedett, míg a lakásbetörések száma 51-rõl 55-re. A vagyon elleni bûncselekmények egyébként valóban jelentõsen megszaporodtak, hiszen a kerékpárlopások száma 125-rõl 205-re, a baromfilopásoké 30-ról 89-re növekedett.

Tisztelt Képviselõ Úr! Ez is mutatja, hogy nem szabad visszaélni a statisztikával, mert akkor helytelen következtetésekre jutunk, miközben mindnyájunk érdeke valóban az, hogy mindent megtegyünk a közbiztonság javítása és ezen keresztül az emberek biztonságérzetének a fokozása érdekében. Azok az intézkedések, amelyeket a kormány az idén tett, és amelyeket az elkövetkezendõ években tervez, mind-mind ezt a célt szolgálják, és remélem, hogy a polgárok ezt hamarosan vissza fogják majd igazolni.

Köszönöm szépen a figyelmet. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap