Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! 1997 májusában nyújtottam be önnek egy interpellációt egy özvegy érdekében. Az özvegy néhai férjét polgári személyként kényszermunkára hurcolták, és soha többet nem tért vissza a Szovjetunióból. Kárpótlás iránti igényt nyújtott be 1994 tavaszán, az úgynevezett póthatáridõben. Igen idõs kora és egészségi állapota ellenére sem tudtam soronkívüliséget adni részére; amennyire lehetõségem volt, megtettem, ráírtam az aktára, adjanak helyt a kérelmének, ha szeptemberben elkezdõdik a pótigények elbírálása.

(15.50)

Annak ellenére, hogy 1947-ben egy okirat alapján a magyar bíróság holtnak nyilvánította az özvegy férjét, mert polgári személyként a Szovjetunióba hurcolták, és onnan nem tért vissza; annak ellenére, hogy a társadalmi kollégium egyöntetûen kedvezõ véleményt adott, hogy az ügyben helyt adó határozatot kell hozni, a hivatal új vezetése a kérelmet elutasította. Az özvegy bírósághoz fordult.

Több ízben kértem miniszter urat, az özvegy idõs kora és a tények alapján szíveskedjenek kedvezõ határozatot hozni. Ez nem történt meg. Interpelláltam az Országgyûléshez. Bíztam abban, hogy azok a képviselõtársaim, akik most is figyelnek, pártatlanok lesznek, és ebben az ügyben az igazság oldalán fognak állni.

Nem így történt. A miniszter úr válasza dölyfös, arrogáns és szakmailag elfogadhatatlan volt. A kormánypárti többség ezt elfogadta.

A Magyar Köztársaság bírósága azonban helyt adott az özvegy keresetének, s megállapította, hogy jogosult nyugdíj-kiegészítésre, jogosult kárpótlásra, és jogosult hadigondozási díjra - korábban nemzetgondozási díjra.

Fentiek alapján kérdezem miniszter urat, érez-e bûntudatot ön, vagy akár éreznek-e kormánypárti képviselõtársaim, hogy tehettek volna jót, tehettek volna tisztességeset - és nem tették meg. Tudomásom szerint azt az ügyintézõt vonták felelõsségre, miniszter úr, aki a kedvezõtlen határozatot hozta, nem pedig azokat, akik fenntartották ezt a határozatot, vagy aki a miniszter úr számára írta azt a választ.

Kérdezem ezért öntõl azt is, történt-e felelõsségre vonás az ügyben, megkövették-e az özvegyet. Igen várom miniszter úr válaszát. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap