Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Az úgynevezett rendszerváltáskor elkezdõdött, majd a kormányváltással folytatódott a rendõrség mélyrepülése. A múlt év végén a belügyminiszter egy általa ügyesnek vélt húzással menesztette a rendõri vezetés elsõ négy emberét. Az eltelt idõszak bizonyította, hogy ez a lépés közel sem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. Az alulfizetett és erkölcsileg lebecsült rendõrök képtelenek megbirkózni a napról napra erõsödõ bûnözési hullámmal. Továbbra is kapkodás, fejetlenség jellemzi az állampolgárok Bletét, s anyagi biztonságukat védeni hivatott rendõri szervek egyre szétesõbbé váló mûködését.

Közben olajozottan robbantak, és folyamatosan robbannak a gránátok. Az elmúlt másfél évben 54 esetben követtek el robbantásos merényletet Magyarországon. A bekövetkezett kár meghaladja a 60 millió forintot. Az elkövetõk túlnyomó része ismeretlen, és a nyomozás után is az marad.

A merényletek kapcsán megállapítható, hogy a gazdag fantáziával megáldott elkövetõk széles technikai eszközök, választék felhasználásával követték el a támadásokat. A felrobbantott eszközök arzenáljában megtalálhatók a különbözõ jugoszláv és szovjet gyártmányú kézigránátok, a különbözõ pirotechnikai és petárdatöltettel szerelt csõbombák, a TNT-vel és ketchupos flakonba nitroglicerines robbanóanyaggal, tûzoltókészülékbõl gyártott csöves, lõporral töltött Molotov-koktélos flakonnal stb. végrehajtott robbanószerkezetek. De robbantottak vállról indítható M80-as páncéltörõ rakétát, amelyet harckocsipáncél szétégetésére készítenek, vagy Elin típusú hajszárítóba rejtett robbanószerkezetet is.

A bûnüldözõ szerveket váratlanul és felkészületlenül érték a sorozatosan ismétlõdõ robbantások és leszámolások. A nyomozás általában eredménytelen maradt. A belügyi és rendõri vezetõk pedig ennek híján feltételezésüket hangoztatták a sajtóban, a közvélemény elõtt az alvilági fegyverropogás okairól. Magyarázatuk lényege: folyik a harc a maffiák között a piacok újrafelosztásáért. Ez a teória mostanra módosult: a máig folytatódó terrorcselekmények illegális olajüzletek hatalmas hasznával vannak összefüggésben. Egy magas rangú rendõrtiszt szerint a robbantások tetteseit külföldi bûnüldözõi körökben kell keresni.

Ez év májusában következett be a fordulat, amikor a rendõri vezetõk hírül adták, hogy a KBI, a Pest Megyei Rendõrkapitányság és a BRFK beosztottaiból álló nyomozócsoport jelentõs sikereket ért el: 12 bûnügyben folytatnak eljárást, 13 gyanúsított elõzetes letartóztatásban van. Kiss Ernõ, a KBI vezetõje, május elején elmondta, hogy az elkövetõk nagy része a korábban klasszikus bûnözõkarriert futott be, mára legális vállalkozások tulajdonosai, kiterjedt nemzetközi kapcsolatokkal. A maffiózok meggazdagodása egyenes arányban növekszik a nép félelmével és nyomorával.

Kérdezem miniszter úrtól: vajon kiknek az érdeke, hogy a polgárok félelemben, rettegésben, bizonytalanságban éljenek, mivel ez mind a zavarosban halászó bûnözõk érdekeit szolgálja? A kormány hátralévõ hónapjaiban mit kíván tenni a terrorizmus megfékezése érdekében?

Várom miniszter úr válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap