Salamon László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SALAMON LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Képviselõtársaim! Én is azokkal értek egyet, akik itt kifejtették, hogy jogi csûrés- csavarással nem lehet a 280 ezer aláírás sorsát semmivé tenni, és ezt a népszavazási kezdeményezést meghiúsítani. Azokkal értek egyet, akik ezt erkölcsileg és morálisan abszurdnak és elfogadhatatlannak tartják, természetesen politikailag is.

Hozzáteszem, hogy az én szerény véleményem szerint jogilag sem áll az, amit Bihari Mihály képviselõtársam mondott. Tudniillik a 200 ezer aláírás benyújtása megtörtént, az Országos Választási Bizottság nem konstituál itt egy helyzetet, hanem deklarál. Meg fogja állapítani utólagosan, hogy a kezdeményezés megfelelt-e a törvényi elõírásoknak. Szerény véleményem szerint ez egy függõ jogi helyzet, amelynek a bevárása véleményem szerint jogilag is, a népszavazási törvénybõl következõen kötelezõ az Országgyûlésre.

Egyébként itt már többen kifejtették azt - megismételni nem kívánom -, hogy ez az állampolgári kezdeményezés a törvény egész szerkezeténél, szelleménél fogva minden más kezdeményezéshez képest erõsebb. Tehát nem szorulunk mi arra, hogy csupán az erkölcsöt és a tisztességet mutassuk fel ezzel az érveléssel szemben, a jog is az ellenzéki álláspont mellett áll. (Közbeszólás az ellenzék soraiból: Így van! - Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap