Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót. Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Kedves Dávid Ibolya! Csak két jogi dologra szeretnék reagálni a felszólalásából.

Az egyik az, amikor azt mondotta, hogy ütközik a két népszavazási kezdeményezés. Jogilag ma nem ütköznek. Mégpedig azért nem ütköznek, mert két teljesen eltérõ eljárási szakaszban van a két kezdeményezés.

Az egyik kezdeményezés, a kormány kezdeményezése az általános vita idõszakában van, és majd valamilyen módon, a megszokott rend szerint, a Házszabály szerint a végére jut a parlament. A másik pedig még a hitelesítés elõtt van. A hitelesítés elõtt nincs jogi kötõereje az állampolgári kezdeményezésnek.

Úgy tudom, hogy ma benyújtották a Ház elnökének, a házelnök köteles az Országos Választási Bizottsághoz elküldeni, az Országos Választási Bizottságnak harminc napja van arra, hogy hitelesítse, hogy megvan-e a 200 ezer aláírás. Amikor ez megtörténik - matematikai-statisztikai módszerekkel ellenõrizve -, akkor visszajön a Házhoz, és akkor kezdõdik a jogi kötelezõ ereje. Nevezetesen az, hogy onnantól kezdve a parlament köteles tárgyalni, majd pedig, ha közben nem történik meg az elrendelés, nem rendel el abban a tárgykörben a parlament népszavazást, akkor annak a népszavazási kezdeményezésnek a tárgyalására kerül sor, és ki kell hogy írja a parlament a népszavazást. (Közbeszólás az ellenzéki padsorokból: Nem szégyelled magad?) De addig nem ütközik a két népszavazási kezdeményezés.

A másik, hogy kötõereje van a 270 ezer aláírásnak; jogilag még nincs. Éppen azért mondtam, mert az aláírások hitelesítése még nem történt meg. Hogy politikai megfontolás tárgyává kell tenni ilyen nagyszámú aláírást, ezt aláírom! De arra akartam reflektálni, hogy jogi kötelezõ ereje ma még a 270 ezer aláírásnak nincsen. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.)

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Balsai István: Holnap mondd el ezt a tévé elõtt!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap