Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Mélyen Tisztelt Képviselõ Asszony! Hozzászólását nagy figyelemmel hallgattam. Úgy gondolom, hogy a népszavazástól eltekinteni már csak azért sem áll módunkban, hiszen önök is említették, hogy összegyûjtötték az aláírásokat, és a népszavazás elmaradása ezen állampolgári akaratnyilvánítás semmibevétele volna.

Azt hiszem azonban, hogy az állampolgárok akaratának az országban meghatározónak kell lennie, nem a külföld felé kell tekingetnünk. De ezeket tekintsük csak egyszerû reflexióknak.

Ami az érdemet illeti: a termõföldre vonatkozó két kérdés valóban egy lapra kell hogy kerüljön a NATO kérdésével, és a három - úgy, ahogy azt a képviselõ asszony mondta - kell hogy szerepeljen. Ismereteim szerint Hack képviselõ úr nyújtott is be erre vonatkozó indítványt.

Ügydöntõ népszavazásról van szó, a földtörvény vonatkozásában szabályozási alapelvekrõl. Ebbõl pedig az következik, hogy ezekkel az alapelvekkel szemben nem lehet a jogi norma követelményét támasztani, az érthetõség és az egyértelmûség követelményét kell és lehet is támasztanunk. Többek között azt, hogy a kérdés, amit fölteszünk, érthetõ legyen, a reá adott igen válasz semmilyen körülmények között ne lehessen nemként értelmezhetõ, mert akkor nyilván probléma van, és nyilván, ha egy adott törvény több szabályozási alapelvének meghatározását két kérdésben tesszük fel, akkor a kérdésföltevéssel nem hozhatjuk olyan helyzetbe az állampolgárokat, hogy önmagukkal kerüljenek ellentmondásba; mondjuk, hogyha mind a kettõre igennel válaszolnak, és ebbõl az az eredmény következik, hogy éppen az egyik kérdésre adott igenjükkel kioltják a másik kérdésre adott igen válaszukat.

Ebbõl a szempontból vizsgálva, azt hiszem, (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), azok a pontosító, módosító indítványok, amiket - megismétlem - Bihari úrral együttesen nyújtottunk be, talán segítséget fognak nyújtani. Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap