Fazakas Szabolcs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FAZAKAS SZABOLCS ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Igyekszem, hogy még rövidebb legyek, mint az elõzõ esetben.

A római székhelyû, Nemzetközi Magánjog-egységesítési Intézet - közismert nevén Unidroit - irányításával kidolgozott, a nemzetközi pénzügyi lízingrõl és nemzetközi követelésvételrõl szóló egyezmények kihirdetésérõl szóló törvényjavaslatokat önök már kézhez kapták. Ezeket a törvényjavaslatokat nem kívánom részletesen ismertetni. Az egyezményeket a tisztelt Ház ismeri, 1995. május 2-án határozatával megerõsítette.

Az egyezmények a Magyar Köztársaság vonatkozásában hatályba léptek, ezért azokat törvénnyel kell kihirdetni. Az egyezmények által szabályozott jogintézményekre a magyar jogban nincs átfogó jogi szabályozás. A lízing- és követelésvételi szerzõdések szerepe azonban a külgazdasági kapcsolatainkban jelentõs.

Jelenleg az ilyen típusú szerzõdések esetében a magyar fél kénytelen a szokásokra vagy idegen jogra támaszkodni. Ez egyfelõl csökkentheti a szerzõdéskötési kedvet, másfelõl bizonytalan jogi helyzetet teremt.

Az Unidroit-egyezményekhez való csatlakozás a magyar jogalanyokat nem szorítja korlátok közé. Az egyezmények a gazdasági élet szereplõinek döntési szabadságát teljeskörûen érvényesülni engedik. Ezt bizonyítja, hogy az egyezményes államok jogalanyai szerzõdéseikben eltekinthetnek az egyezmények alkalmazásától, ha úgy ítélik meg, hogy az azokban foglaltak nem állnak összhangban konkrét érdekeikkel. Az egyezményeknek költségvetési vonzata nincs, azok adójogi szabályokat nem tartalmaznak. Az Európai Unióval fennálló jogharmonizációs kötelezettségeinkkel ezek összhangban vannak.

Tisztelt Országgyûlés! Ezúttal is meg szeretném köszönni a külügyi bizottság egyhangú támogatását, és egyben kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy a törvényjavaslatokat elfogadni szíveskedjék. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap